Membrii "Clanului Clămparu" au primit condamnări la închisoare între 5 şi 9 ani

Toţi inculpaţii în dosarul "Clanului Clămparu" au fost condamnaţi, vineri, de Tribunalul Sibiu, la închisoare între cinci şi nouă ani, cea mai mare predeapsă primind-o şeful reţelei, Ioan Clămparu.

3257 afișări
Imaginea articolului Membrii "Clanului Clămparu" au primit condamnări la închisoare între 5 şi 9 ani

Membrii "Clanului Clămparu" au primit condamnări la închisoare între 5 şi 9 ani (Imagine arhivă: Mediafax Foto)

Nicolae Ucă, avocatul lui Cornel Popeanu, unul dintre inculpaţii în dosarul "Clanului Clămparu", susţine că în acest dosar nu ar fi probe şi că s-ar fi încălcat procedurile şi a declarat că va face apel pentru clientul său la Curtea de Apel Alba Iulia.

Procesul a început la Bucureşti, în 2004, fiind strămutat la Tribunalul Sibiu la finalul anului 2005, de unde judecătoarea Andreea Stănese a trimis dosarul înapoi Parchetului pentru completarea cercetărilor.

Parchetul Sibiu a făcut recurs la această decizie, la Curtea de Apel Alba Iulia, iar această instanţă a decis, la începutul lunii martie 2006, că dosarul este bine instrumentat şi că judecătorii sibieni trebuie să adopte o soluţie în ceea ce-i priveşte pe inculpaţi.

În septembrie 2007, Curtea Constituţională a respins contestaţia membrilor clanului Clămparu, care au susţinut că este neconstituţională o dispoziţie a Codului de procedură penală referitoare la mărturiile acuzării date în timpul urmăririi penale. Prin avocaţii lor, membrii clanului Clămparu au invocat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 327, alineatul 3, din Codul de procedură penală, care prevede că, "dacă ascultarea vreunuia dintre martori nu mai este posibilă, instanţa dispune citirea depoziţiei date de acesta în cursul urmăririi penale şi va ţine seama de ea la judecarea cauzei".

Curtea Constituţinală a apreciat că nu încalcă prevederile legii fundamentale dispoziţiile articolului 327, alineatul 3, astfel că procesul a fost reluat la instanţa Tribunalului Sibiu.

În acest dosar, sunt judecaţi la Sibiu Pop Constantin Ovidiu, Samu Vilmoş, Cioflan Cristian Ştefan, Stanciu Marian, Popeanu Cornel, Mihăilă Dan, Ciufu Valentin Bogdan şi Ioan Clămparu.

Potrivit rechizitoriului, membrii "Clanului Clămparu" sunt judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, proxenetism, trafic de persoane şi spălare de bani.

Zece membri ai filierei conduse de Clămparu au fost prinşi şi arestaţi în România, Spania, Italia şi Cehia, alţii patru erau deja arestaţi în alte dosare. Cel de-al cinsprezecelea - liderul reţelei, Ioan Clămparu - a fost dat în urmărire internaţională, fiind plecat din România din martie 2003. Între timp, şapte dintre membrii clanului au început a fi judecaţi în România, în stare de arest preventiv, însă în aprilie Cioflan a fost eliberat, ceilalţi fiind şi ei puşi în libertate în 28 mai 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici