Miliardarul slovac Jaroslav Haščák a fost arestat. Care sunt legăturile sale cu România

  • Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack, a fost arestat marţi seară.
  • Haščák este cofondatorul Penta Investments, fond de investiţii fondat în 1994.
  • Compania controlează o bună parte din industria farmaceutică şi cea a jocurilor de noroc din România.
  • Grupul deţine în ţara noastră farmaciile Sensiblu, Dr. Max, dar şi casele de pariuri Fortuna.
  • De mai mulţi ani, grupul Penta este investigat oficial la Bratislava, în dosarul Gorilla.
  • Haščák ar fi implicat în uciderea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicii sale.
11331 afișări
Imaginea articolului Miliardarul slovac Jaroslav Haščák a fost arestat. Care sunt legăturile sale cu România

Sursa FOTO: www.aktuality.sk

Îl cheamă Jaroslav Haščák şi foarte probabil nu-ţi spune nimic numele lui. Însă afacerile sale din România, sigur da.  La fel şi posibila sa legătură cu moartea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciack.

Poliţiştii slovaci l-au reţinut aseară, oficial pentru fapte de corupţie şi spălare de bani. 
 
Alături de partenerii săi Marek Dospiva şi Jozef Oravkin, Haščák a înfiinţat în 1994, la doi ani după divizarea Cehoslovaciei, fondul de investiţii Penta Investments.
 
În 1995, grupul a preluat cel mai mare operator de pariuri din Europa Centrală şi de Est, Fortuna, cu peste 6.200 de angajaţi. 
 
Şi în România, Fortuna este una dintre cele mai cunoscute case de pariuri, cu agenţii stradale la tot pasul, dar şi cu o platformă online pentru împătimiţi. 
 
În urmă cu trei ani, Penta a cumpărat cel mai mare grup Pharma din România, ADPharma, care controlează farmaciile Sensiblu şi Punkt şi distribuitorul de medicamente Mediplus. 
 
În urma tranzacţiei, estimată la 300 de milioane de euro, brandul Dr. Max a devenit principalul operator farmaceutic de pe piaţa românească  şi unul dintre primele patru lanţuri de farmacii din Europa, cu 15.000 de angajaţi la nivel european. 
 
La finalul lui 2017, grupul ceho-slovac şi compania chineză CEFC au vrut să cumpere Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV.
 
De aproape cinci ani, grupul Penta este investigat oficial la Bratislava, într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, cunoscut sub numele de Gorilla. 
 
Scandalul a izbucnit în urma unor scurgeri de informaţii din arhiva serviciului secret slovac şi  a scos la iveală modul în care au fost orchestrate privatizări strategice.
 
Potrivit presei slovace, Haščák n-ar fi străin nici de moartea reporterului Jan Kuciack, specializat în investigarea cazurilor de corupţie.
 
În februarie 2018, jurnalistul de 27 de ani şi iubita sa au fost împuşcaţi în casa lor din afara capitalei, Bratislava. 
 
Dubla crimă a stârnit proteste masive care au dus la demisia premierului Robert Fico, iar societatea slovacă aşteaptă încă rezolvarea acestui caz, în care apar mai mulţi suspecţi. 
 
Până acum, doar asasinul a fost condamnat, la 23 de ani de închisoare. E fost militar şi şi-a recunoscut faptele. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici