Prima pagină » Justiţie » Ministrul Justiției: Pensionarea magistraților la 50 de ani lipsește sistemul de o resursă umană greu de înlocuit

Ministrul Justiției: Pensionarea magistraților la 50 de ani lipsește sistemul de o resursă umană greu de înlocuit

„La 50 de ani, dacă mă întrebați pe mine, ești în plenitudinea capacității tale intelectuale”
Ministrul Justiției: Pensionarea magistraților la 50 de ani lipsește sistemul de o resursă umană greu de înlocuit

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, recunoaște că vârsta de 50 de ani, în jurul căreia se pot pensiona magistrații în prezent, este nepotrivită.

Este vârsta la care au acumulat experiență și le permite să fie foarte buni judecători sau procurori. Ministrul este de acord cu pensionarea la vârsta standard.

„Din punctul meu de vedere, acești oameni ar trebui să rămână în sistem”

„A pleca din sistem la o vârstă de genul ăsta lipsește sistemul de o resursă umană foarte greu de înlocuit.

La 50 de ani, dacă mă întrebați pe mine, ești în plenitudinea capacității tale intelectuale, experiență, inclusiv de viață, ai un echilibru social, familial etc., care îți permite să fii un foarte bun judecător și un foarte bun procuror.

Deci, din punctul meu de vedere, acești oameni ar trebui să rămână în sistem” a spus Radu Marinescu, la Digi24.

Magistrații au un volum foarte mare de muncă și nu lucrează după un program strict

Când s-a ajuns la aceste formule, cu pensionarea mai timpurie față de alte categorii sociale, s-au avut în vedere o serie de condiții pentru ca România să aibă o justiție competitivă din punct de vedere european, ceea ce s-a atins în momentul de față, este de părere ministrul Justiției.

Radu Marinescu face comparație între magistrați și alte categorii profesionale și conchide că volumul de muncă este mult mai mare în cazul procurorilor și judecătorilor.

„Magistrații au de foarte multe ori o încărcătură foarte mare și nu lucrează după un anumit orar. Adică la ora 4 am închis și am plecat.

Acest lucru a fost cunoscut când volumul era foarte mare de muncă, când încărcătura era deosebită, când infrastructura nu era la un nivel corespunzător.

S-a ales această formulă ca dânșii să poată pleca mai devreme, dar să ducă acest rând foarte intens” a mai spus Radu Marinescu.

„Putem să mergem într-o balanță justă”

Digitalizarea va ajuta sistemul de Justiție din România, este de părere ministrul și astfel se poate crește vârsta de pensionare a magistraților până la cea standard.

„Acum, când infrastructura a sporit, acum când avem digitalizare, acum când cauzele s-au mai diferențiat, încercăm să le reducem.

Putem să mergem într-o balanță justă și cu trecerea vârsta de pensionare spre vârsta standard”, a spus Marinescu.