Parchetul ICCJ: Nu există temei legal pentru înaintarea către Parlament a dosarelor miniştrilor

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) afirmă că nu există temei legal pentru solicitarea Legislativului de înaintare a dosarelor penale instrumentate de procurori în cazul miniştrilor care au calitatea de parlamentar, însă subliniază existenţa unui conflict de natură constituţională.

2 afișări
Imaginea articolului Parchetul ICCJ: Nu există temei legal pentru înaintarea către Parlament a dosarelor miniştrilor

Parchetul ICCJ: Nu există temei legal pentru înaintarea către Parlament a dosarelor miniştrilor

Astfel, Parchetul cere preşedintelui CSM, Lidia Bărbulescu, să sesizeze Curtea Constituţională pentru rezolvarea conflictului de natură constituţională apărut între Ministerul Public şi Parlament.

În "considerarea solicitării formulate de Parlamentul României - Camera Deputaţilor de înaintare a cererilor de urmărire penală însoţite de dosarele cauzelor" în care sunt cercetaţi miniştri şi foşti miniştri care au şi calitatea de parlamentar, Parchetul ICCJ susţine că "în temeiul articolelor 25 alineatul 3 litera f din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii; art.11 punctul A, litera e din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale; art.146 litera e din Constituţia României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională care a apărut între Ministerul Public şi Parlamentul României".

"La structurile specializate ale Ministerului Public sunt în curs de soluţionare dosare penale în care sunt cercetaţi miniştri în funcţie şi foşti miniştri motiv pentru care, în temeiul art.16 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială s-au declanşat procedurile legale pentru urmărirea penală. Astfel, Preşedintele României a fost sesizat de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data de 24 septembrie 2007, pentru exercitarea dreptului de a cere urmărirea penală faţă de Sereş Codruţ, fost ministru al economiei şi comerţului", se arată într-un comunicat al Parchetului ICCJ.

Sursa citată arată că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a sesizat preşedintele României pentru exercitarea dreptului de a cere urmărirea penală faţă de Năstase Adrian, fost prim ministru al României (la 11 septembrie 2007), Mitrea Miron Tudor, fost ministru al lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei (la 13 septembrie 2007), Chiuariu Tudor Alexandru, fost ministru al Justiţiei şi Nagy Zsolt, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei (la 18 septembrie 2007), Babiuc Victor, fost ministru al apărării naţionale (la 19 septembrie 2007), Păcuraru Nicolae Paul Anton, ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse (la 24 septembrie 2007) şi Remeş Decebal Traian, (8 octombrie 2007) fost ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a primit, miercuri, sesizarea Ministerului Public privind conflictul constituţional pe care l-ar avea cu Parlamentul, ca urmare a solicitării Legislativului de a da avize de cercetare în cazul miniştrilor sau foştilor miniştri, care sunt parlamentari.

Ministerul Public spune că nu există temei legal pentru a da curs cererii Legislativului privind dosarele miniştrilor cercetaţi, care au calitate de parlamentari, dar cere Consiliului Superior al Magistraturii să intervină şi să sesizeze Curtea Constituţională întrucât ar exista un conflict instituţional.

Biroul de presă al CSM a confirmat, miercuri, faptul că sesizarea Ministerului Public s-a înregistrat la Consiliul, urmând a se decide asupra acesteia.

Potrivit articolului 34 din Legea de organizare a Curţii Constituţionale, aceasta soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Senatul a anunţat, marţi, că sesizează Curtea Constituţională privind conflictul de natură constituţională dintre Preşedinţie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Ministerul Justiţiei (MJ) pe de o parte şi Parlament pe de alta, în privinţa cererii de urmărire a penală a miniştrilor care sunt şi parlamentari, Legislativul susţinând că e necesar şi avizul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici