Procesul hackerului care ar fi spart serverele NASA, amânat

Procesul arădeanului Victor Faur, acuzat că a spart codurile şi a intrat ilegal în sistemele informatice ale unor agenţii americane, printre care NASA, a fost amânat patru luni, pe motiv că procedurile de citare a martorilor americani durează mult.

18 afișări
Imaginea articolului Procesul hackerului care ar fi spart serverele NASA, amânat

Procesul hackerului care ar fi spart serverele NASA, amânat

Şeful DIICOT Arad, procurorul Dan Ilarie, spune că martorii americani nu au fost prezenţi la înfăţişarea de joi şi că procedurile de citare durează, astfel că s-a acceptat amânarea până anul viitor a procesului.

Judecătorii au decis ca următoarea înfăţişare să aibă loc la data de 20 martie 2008.

La înfăţişarea din 18 octombrie, Victor Faur a recunoscut accesarea unor servere americane, dar a spus că a făcut-o fără să ştie cui aparţin acestea şi că nu a avut intenţia de a provoca prejudicii.

Tânărul de 23 de ani a explicat instanţei că a primit datele de acces de la un utilizator de internet pe care l-a cunoscut în spaţiul virtual şi care ar fi din Constanţa. Bărbatul respectiv i-ar fi cerut ajutor la configurarea unor servere şi a primit datele de acces ale acestora.

“Susţinea că e serverul său şi am vrut să-l ajut, iar abia ulterior mi-am dat seama că ar putea fi vorba de un server NASA”, a spus Victor Faur în faţa instanţei de judecată. El a susţinut că, pe baza informaţiilor primite, a accesat de prima dată serverul NASA, fără încercări de a sparge parole şi fără a folosi programe pentru a forţa accesul.

La solicitatea procurorului, arădeanul nu a ştiut să ofere informaţii despre bărbatul care i-ar fi pus la dispoziţie datele de acces ale serverelor agenţiilor americane. El a spus că avea corespondenţă cu acesta şi că se ajutau reciproc în chestiuni informatice şi că a dedus că e din Constanţa, pe baza adresei IP pe care o utiliza.

Victor Faur a spus că nu e de acord să plătească niciun fel de despăgubiri agenţiilor americane, pe care consideră că nu le-a prejudiciat cu nimic.

Procesul arădeanului a avut prima înfăţişare în 6 septembrie 2007. Atunci, la Arad au fost prezenţi reprezentanţi ai NASA, ai Marinei Americane şi ai Departamentului de Energie al SUA, care s-au constituit părţi civile împotriva lui Faur, solicitând daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru pătrunderea ilegală în peste 150 de calculatoare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur (23 de ani), din Arad, pentru săvârşirea, în formă continuată şi concurentă, a mai multor infracţiuni prevăzute de Legea 161/2003, în legătură cu accesarea neautorizată a unui sistem informaţional.

Potrivit porucorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006 tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice aparţinând agenţiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy şi US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator şi parolele aparţinând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în reţea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici