Procesul în care generalul Eugen Bădălan este acuzat de abuz în serviciu, suspendat

Procesul în care generalii (r) Eugen Bădălan şi Mihai Popescu, alături de alte patru persoane, sunt acuzaţi de prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu peste 1,2 milioane de euro a fost suspendat după ce instanţa supremă a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de aceştia.

115 afişări
Imaginea articolului Procesul în care generalul Eugen Bădălan este acuzat de abuz în serviciu, suspendat

Procesul în care generalul Eugen Bădălan este acuzat de abuz în serviciu, suspendat (Imagine: Mediafax Foto)

Avocatul inculpatului Neculae Oţelea (fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004) a invocat, la termenul de miercuri, excepţia de neconstituţionalitate a articolului 40 alineatul 1 din Codul de procedură penală (care priveşte competenţa în caz de schimbare a calităţii inculpatului) în raport de articolele 16 alineatul 1 din Constituţia României (care priveşte egalitatea în drepturi) şi a articolului 21 alineatul 3 din legea supremă (care priveşte echitatea şi termenul rezonabil al precesului).

Apărătorul lui Oţelea a explicat că atâta vreme cât clientul său era trecut în rezervă, instanţa supremă nu mai era competentă să judece această cauză şi că atribuţia revenea unei instanţe inferioare, cum ar fi Judecătoria.

Acesta a mai arătat că din cauza dispoziţiilor articolului 40 alineatul 1 din Codul de procedură penală, clientul său nu se mai poate bucura de două căi de atac - apelul şi recursul -, ci doar de una singură (recursul).

Avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar şi reprezentantul Ministerului Apărării au fost de acord cu cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi au cerut suspendarea cauzei.

Procurorul a explicat judecătorilor că excepţia de neconstituţionalitate invocată nu are legătură cu soluţionarea cazului, explicând că deşi toţi ofiţerii au fost trecuţi în rezervă, în cauză există un fost general - Mihail Popescu - care în prezent este senator.

Reprezentatul Ministerului Public a explicat că Popescu era general activ la momentul producerii faptei şi că între timp a devenit senator, motiv care atrage cu sine competenţa instanţei supreme în acest dosar. Totodată, procurorul a spus că la data săvârşirii faptelor amintite în rechizitoriu toţi militarii aveau calitate activă.

După aproximativ o jumătate de oră de deliberări, judecătorii instanţei supreme au admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia invocată şi au suspendat judecarea.

Decizia poate fi atacată cu recurs la completul de nouă judecători al instanţei supreme.

În decembrie 2007, doi dintre foştii şefi ai Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), Eugen Bădălan şi Mihail Popescu, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie.

Pe lângă generalii (r) Eugen Bădălan (comandanat al SMFT în perioada 2000 - 2004) şi Mihail Popescu (comandant al SMFT în perioada 1997-2000), procurorii anticorupţie i-au mai trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oţelea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004 şi Eugen Calcan, şef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001, precum şi pe Simion Lincă, şef al Biroului juridic şi de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006, potrivit Biroului de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Cei şase sunt acuzaţi de prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro.

Procurorii au stabilit că acuzaţii şi-ar fi încălcat şi depăşit atribuţiile cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

Potrivit DNA, cei şase inculpaţi nu ar fi beneficiat de foloase materiale, iar pe perioada derulării contractului SC Tofan Steel SRL a sponsorizat unităţi militare subordonate SMFT, cu peste 125 milioane lei vechi. Procurorii au dispus sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor şase, până la concurenţa pagubei constatate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici