Procesul în care Nati Meir este acuzat de înşelăciune, reluat la începutul lunii iunie

Procesul în care Nati Meir este judecat pentru evaziune fiscală, fals intelectual şi înşelăciune în privinţa încheierii unor contracte de muncă pentru Israel va fi reluat în 3 iunie, când se vor lua în discuţie obiecţiunile avocaţilor acestuia faţă de expertiza efectuată în cursul urmăririi penale.

28 afișări
Imaginea articolului Procesul în care Nati Meir este acuzat de înşelăciune, reluat la începutul lunii iunie

Procesul în care Nati Meir este acuzat de înşelăciune, reluat la începutul lunii iunie (Imagine: Mediafax Foto)

La termenul de marţi al procesului, judecătorii instanţei supreme au luat în discuţie o cerere mai veche formulată de avocaţii deputatului prin care aceştia criticau expertiza contabilă efectuată de experţii desemnaţi de Parchetul instanţei supreme şi prezentau necesitatea efectuării unei noi expertize, dar care să cuprindă alte obiective decât cele propuse de procurori.

Avocatul lui Meir a explicat instanţei că "cei doi experţi desemnaţi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) nu au fost recomandaţi de biroul de expertize" şi că onorariul fixat de procurori pentru cei doi, de 450 de milioane de lei, a fost mult prea mare.

Apărătorul lui Nati Meir a arătat că onorariul prea ridicat pe care l-au primit experţii ar fi condus la exagerarea expertizei din partea acestora. "Astfel, ei au elaborat o expertiză cu încălcarea flagrantă a normelor prevăzute în materia tehnică contabilă", a încheiat avocatul.

Procurorul a cerut judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie un nou termen de judecată pentru a putea lua la cunoştinţă cererea şi obiecţiunile formulate în scris de avocaţii lui Nati Meir.

Magistraţii instanţei supreme au fixat un nou termen de judecată pentru 3 iunie, dată la care se va relua discuţia privind obiecţiunile faţă de expertiza Parchetului ICCJ şi cea referitoare la obiectivele noii expertize solicitate.

Nati Meir a fost trimis în judecată în 11 decembrie 2006, fiind acuzat de evaziune fiscală, fals intelectual şi înşelăciune în legătură cu încheierea unor contracte de muncă pentru Israel.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic la firma Orwalsam Trading, în perioada 2000 - 2002, Meir s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor, diminuând cu bună ştiinţă veniturile societăţii cu 21 de miliarde de lei vechi (600.000 de euro).

Totodată, în perioada 2000-2005 Nati Meir ar fi indus în eroare, cu ocazia încheierii şi executării contractelor de mediere a forţei de muncă, un număr de 129 de persoane, cărora le-a produs un prejudiciu de 390.539 de lei (110.000 de euro), încheind contracte de plasare a forţei de muncă în calitate de "agent de ocupare", prin intermediul firmei Orwalsam Trading cu societăţi angajatoare din Israel, specializate în principal în domeniul construcţiilor civile.

Împotriva lui Nati Meir au formulat plângere 129 de persoane, care au reclamat faptul că, deşi au plătit sumele pretinse, nu li s-au eliberat chitanţe, Meir spunându-le că acestea urmează să le fie remise atunci când ajung în Israel şi vor fi angajate la societăţile pentru care au optat.

Meir îi informa personal asupra datelor plecării, condiţiilor, ceea ce a dat o formă aparentă de legalitate, astfel că mai mulţi muncitori, înainte de a obţine viză de lucru, renunţau la serviciile lor din ţară, ulterior ei devenind şomeri, potrivit anchetatorilor.

Mai mult, sumele plătite de ei în raport de cât venit aveau, erau împovărătoare, au apreciat anchetatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici