Procesul privind fuga lui Omar Hayssam din România se reia în 29 mai

Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, cererile avocaţilor celor patru persoane cercetate în dosarul fugii lui Omar Hayssam din România de a sesiza Curtea Constituţională sau de a retrimite cauza la procurori, procesul reluându-se în 29 mai.

19 afișări
Imaginea articolului Procesul privind fuga lui Omar Hayssam din România se reia în 29 mai

Procesul privind fuga lui Omar Hayssam din România se reia în 29 mai (Imagine: Mediafax Foto)

Instanţa a respins toate excepţiile de neconstituţionalitate sau de nelegalitate ridicate de apărătorii lui Mustafa Tartousii, Omar Hayssam, Mukhles şi Mahmud Omar, care au cerut trimiterea cauzei la Curtea Constituţională sau, printre altele, refacerea cercetărilor de către procurori.

La termenul din 20 martie, avocaţii lui Omar Hayssam şi ai fraţilor acestuia au invocat mai multe excepţii de neconstituţionalitate, precum şi o cerere de suspendare a procesului şi trimiterea dosarului pe rolul Secţiei de contencios, în baza articolului 4 din Legea 554/2004 a Contenciosului Administrativ, pentru a lămuri problema privind documentele clasificate existente în cuprinsul volumelor dosarului.

La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, inculpatul Tartoussi a planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a inculpatului Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a învinuitului Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, pe baza aportului infracţional al inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de al doilea caz.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici