Procesul privind prăbuşirea FNA, încheiat după 12 ore de dezbateri

Curtea de Apel Bucureşti a finalizat, luni, dezbaterile în dosarul FNI după o şedinţă de judecată care a durat mai bine de 12 ore şi în care cei zece acuzaţi au cerut achitarea, iar reprezentantul Parchetului a constatat că anumite fapte s-au prescris.

20 afișări
Imaginea articolului Procesul privind prăbuşirea FNA, încheiat după 12 ore de dezbateri

Procesul privind prăbuşirea FNA, încheiat după 12 ore de dezbateri (Imagine: Mediafax Foto)

Şedinţa de judecată nu a fost lipsită de incidente, instanţa fiind recuzată de reprezentantul uneia dinte asociaţiile de investitori Mihai Nicolaevici. Acest lucru a provocat conflicte între reprezentanţii investitorilor, care s-au alergat pe holurile instanţei. Un alt judecător a stabilit însă că magistraţii recuzaţi pot judeca dosarul.

Procurorul a cerut să se constante că infracţiunea de fals s-a prescris în cazul Ioanei MariaVlas, Nicolae Popa, Mihaelei Sima, Andrei Marius, Costescu, Negrescu şi Negură. De asemenea, reprezentantul Parchetului a cerut instanţei să menţină restul condamnărilor, dar să modifice decizia Tribunallui Bucureşti prin care s-a admis deblocarea parţială a conturile firmei SOV Invest.

Procurorul a mai cerut ca cele zece persoane cercetate în acest dosar să plătească despăgubiri investitorilor în cuantum egal.

De partea cealaltă, avocaţii au cerut achitarea clienţilor lor.

Avocata Ioanei Maria Vlas a cerut ca aceasta să fie achitată, deşi ea şi-a exprimat dorinţa să fie condamnată la o pedeapsă mai mică. Avocata a susţinut că Ioana Maria Vlas a fost constrânsă să ascundă adevărul despre prăbuşirea Fondului.

Un element nou în acest dosar a venit din partea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a cerut instanţei să oblige, prin sentinţa de condamnare, persoanele acuzate să plătească toţi banii pe care Autoritatea i-a plătit investitorilor prin procese civile.

Spre finalul şedinţei, mai mulţi dintre cei anchetaţi în acest dosar au cerut amânarea discuţiilor, invocând oboseala, însă instanţa a decis ca şedinţa să continue.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a anunţat că deliberările pentru a lua o decizie în acest dosar vor dura cel puţin o lună.

Curtea de Apel Bucureşti a renunţat la audierea lui Sorin Ovidiu Vântu în procesul privind prăbuşirea FNI, întrucât acesta nu s-a prezentat nici la termenul de luni, în pofida citaţiilor de aducere cu mandat de la judecători, iar instanţa a epuizat mijloacele procedurale pentru a-l aduce la proces.

Instanţa l-a amendat din nou pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu cu 5.000 de lei pentru că nu s-a prezentat, pentru a şasea oară, la procesul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), deşi judecătorii au transmis citaţii de aducere cu mandat. Omul de afaceri a mai fost amendat cu 5.000 de lei la termenul din 4 aprilie pentru că nu s-a prezentat la proces pentru a fi audiat.

Cea care a cerut audierea lui Sorin Ovidiu Vântu a fost Ioana Maria Vlas, susţinând că omul de afaceri a fost scos de sub urmărire penală în rechizitoriul întocmit de Ministerul Public, deşi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investiţii. Vlas a mai susţinut că Vântu ar trebui să aibă cel puţin calitatea de instigator sau de complice. Ioana Maria Vlas a fost pusă în libertate în 7 aprilie.

Curtea de Apel Bucureşti a început, în 12 noiembrie 2007, judecarea apelului la sentinţa dată de instanţa inferioară în dosarul constituit în urma prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în mai 2000, eveniment care s-a soldat cu un scandal cu efecte sociale, economice şi politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici