Stamen Stanchev poate părăsi ţara

Consultantul internaţional Stamen Stanchev - judecat în procesul privatizărilor strategice - poate să părăsească România, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis, vineri, cererea de revocare a măsurii interdicţiei, formulată de avocatul acestuia şi susţinută de Parchet.

213 afișări
Imaginea articolului Stamen Stanchev poate părăsi ţara

Stamen Stanchev poate părăsi ţara (Imagine: Mediafax Foto)

Apărătorul lui Stanchev, Alexandru Chiciu, a cerut, la termenul de vineri, să i se ridice clientului său interdicţia de a părăsi România, motivând că familia acestuia este într-o situaţie dificilă, fiind pe care de a fi expulzată din Monaco dacă el nu se duce acolo pentru a clarifica situaţia.

Chiciu a mai explicat judecătorilor că unul din cei doi copii ai lui Stancev suferă de tulburări psihice. Totodată, avocatul a explicat instanţei că nu mai rămâne în picioare niciun temei care a fost avut în vedere de procurori atunci când s-a luat măsura arestării preventive şi ulterior a interdicţiei de a părăsi ţara.

Avocatul a explicat pe larg că Stamen Stanchev nu a îngreunat niciodată ancheta procurorilor, că întotdeauna când a fost chemat pentru declaraţii la Parchet sau Poliţie s-a prezentat şi că de acum încolo acesta are tot interesul să se prezinte la proces pentru a-şi proba nevinovăţia.

Procurorul de şedinţă a susţinut în faţa judecătorilor că Ministerul Public se consideră într-o oarecare măsură mulţumit de modul în care a decurs ancheta, recunoscând faptul că Stamen Stanchev nu a lipsit niciodată de la niciun termen de audieri şi că acesta nu a încercat în niciun fel să împiedice bunul mers al cercetărilor penale efectuate în dosarul privatizărilor strategice.

De asemenea, procurorul a recunoscut şi problema familiei lui Stanchev, motiv petnru care a pus concluzii de admitere a cererii formulate de avocatul acestuia.

Instanţa a admis cererea, a ridicat interdicţia de a părsi ţara, dar i-a pus în vedere lui Stamen Stanchev că în mod obligatoriu el trebuie să fie prezent la fiecare termen al procesului privatizărilor.

Stamen Stanchev trebuie să mai stea în România până miercuri, 19 martie, dată la care instanţa a fixat termenul de audiere a celorlalţi doi inculpaţi din dosar - Radu Donciu şi Dorinel Mucea.

Avocatul lui Stanchev a spus că oricum clientul său nu putea părăsi imediat România, întrucât trebuia să aştepte termenul de trei zile prevăzut de legea penală pentru declararea unui recurs într-o astfel de speţă şi că acesta are termen de a ajunge în Monaco la 26 martie.

Consultantul internaţional Stamen Stanchev a fost audiat, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, acesta spunând chiar de la începutul declaraţiilor că este nevinovat, că nu sunt concrete faptele pentru care i se aduc acuzaţii şi că timp de mai bine de un şi jumătate a fost nevoit să citească un rechizitoriu mare.

"Ei mă acuză de spionaj, dar nu am văzut deloc pe ce bază mă acuză. Nu am adus niciun fel de prejudiciu material nimănui, niciunei persoane şi nici acestei ţări. Nu am ucis pe nimeni, în schimb am adus «know-how-ul» în România, tehnologie şi bani. Am adus investitori în România în calitate de consultant al investitorilor aduşi, promovând economia românească", a susţinut Stanchev în faţa instanţei.

Totodată, Stanchev a dat informaţii în legătură cu împrejurările în care i-a cunoscut pe Radu Donciu şi Dorinel Mucea, ceilalţi inculpaţi judecaţi alături de el în dosarul privatizărilor strategice..

"Credit Swiss mi-a cerut sprijinul pentru a acorda consultanţă pe domeniul privatizărilor. Astfel, am intrat în consorţiul care derula contractul de privatizare cu Petrom. Pe Donciu l-am cunoscut din lumea petrolului. Pe domeniul ăsta cunosc foarte multă lume, îl cunosc şi pe Dinu Patriciu şi toată lumea mă cunoaşte, la fel cum şi eu îi cunosc pe toţi. Pe Mucea l-am cunoscut după privatizarea Petrom. Ne întâlneam deseori cu el pentru că făcea parte din consorţiul care privatiza Petromul. Donciu avea o companie de consultaţă în domeniul petrolier, iar acesta este motivul pentru care l-am cunoscut pe Donciu înaintea declanşării privatizărilor marilor societăţi", a spus Stanchev.

În cursul declaraţiei lui Stanchev, avocatul acestuia l-a întrebat dacă a cerut vreodată unor oficiali ai statului român documente secrete.

Stamen Stanchev a răspuns că niciodată nu a cerut vreunui oficial român să îi dea sau să îi arate astfel de documente, arătând că nu a văzut niciodată, în cadrul studierii materialului de urmărire penală, acele documente despre care procurorii susţin că erau clasificate.

"Ştiu ce este acela un document secet şi o pot spune cu certitudine pentru că am făcut şcoala militară de aviaţie. Pot spune clar că niciun document din cele primite de mine nu purta acele caracteristici speciale care să indice faptul că e vorba de un document clasificat. De asemenea, mai ştiu şi de Legea 182, care priveşte natura informaţiilor clasificare, şi niciunul dintre actele pe care le-am avut în posesie nu avea caracteristici secrete aşa cum sunt precizate în acea lege. Aveam reprezentarea că acele documente erau publice. Nimeni nu mi-a spus vreodată că aceste documente ar putea avea caracter secret", a mai spus Stanchev.

Procurorul l-a întrebat pe Stanchev cine sunt acele persoane faţă de care el folosea apelative piloţilor de formula I Schumacher şi Hakkinen. Zâmbitor, Stanchev a răspuns că folosea apelativul Shumacher faţă de prietena fostului ministru Zsolt Nagy şi a explicat că îi spunea aşa pentru că aceasta conduce foarte repede. El a continuat explicaţiile spunând că îl numea Hakkinen pe fostul ministru Codruţ Şereş, precizând că asta era doar o glumă.

Acesta şi-a încheiat declaraţia în faţa instanţei spunând că în calitatea sa de consultant nu a avut niciodată acces la documente secrete.

Audierea lui Stamen Stanchev în dosarul privatizărilor strategice trebuia să înceapă vineri dimineaţă, însă a fost amânat câteva ore din cauza unei pene de curent din centrul Capitalei care a afectat şi Palatul de Justiţie, sediul Curţii de Apel Bucureşti.

La începutul săptămânii, instanţa a decis ca dosarul privatizărilor strategice să fie judecat în continuare la Curtea de Apel Bucureşti, respingând cererea lui Stanchev de retrimitere a cauzei la procurori pe motiv că magistraţii au fost sesizaţi ilegal şi că rechizitoriul este nul. Totodată, instanţa a menţinut interdicţia de a părăsi ţara în cazul lui Stanchev şi a stabilit un nou termen de judecată pentru 14 martie.

Acest proces a început în 20 aprilie 2007, doar cu acuzaţii Stamen Stanchev, Dorinel Mucea - fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, trimişi în judecată pentru trădare prin transmitere de secrete, în legătură cu modul în care s-au încheiat privatizările unor firme importante.

În cazul celor trei, instanţa a stabilit, la primul termen de judecată, schimbarea măsurii preventive de a nu părăsi Capitala cu interdicţia a părăsi ţara.

Acuzele aduse altui consultant internaţional, Vadim Benyatov, implicat în cazul privatizărilor au fost disjunse, el părăsind între timp România, ca urmare a ridicării interdicţiei de a părăsi ţara, de către judecători. El a fost trimis în judecată în septembrie 2007, într-un dosar separat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici