Student la ASE, trimis în judecată pentru fraude pe Internet

Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Ploieşti au anihilat o reţea infracţională care se ocupa cu fraude pe Internet, gruparea fiind condusă de un student al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, secţia Cibernetică.

4 afișări
Imaginea articolului Student la ASE, trimis în judecată pentru fraude pe Internet

Student la ASE, trimis în judecată pentru fraude pe Internet

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de BCCO, poliţiştii de la Crimă Organizată, împreună cu procurori din cadrul DIICOT, au investigat, timp de trei ani, între 2004 şi 2007, activitatea grupării infracţionale conduse de George Preda, student la ASE, specializarea Cibernetică.

Preda a pus la punct o reţea infracţională care acţiona în Bucureşti, Ploieşti şi Câmpina şi se ocupa cu fraude pe internet, prin sistemul licitaţiilor on-line, gruparea prejudiciind cu 10.000 de euro mai mulţi cetăţeni străini din Statele Unite ale Americii, Olanda şi Australia.

Conform surselor citate, Preda posta spre vânzare, pe site-ul www.amazon.com, specializat în vânzări on line, i-pod-uri pe care nu le deţinea, cerând pentru acestea un preţ mult mai mic decât preţul de piaţă al unor astfel de obiecte. Preda făcea rost de conturi şi parole ale utilizatorilor legali ai site-ului şi posta anunţurile de vânzare în numele acestora.

Victimele erau selectate de către Preda din rândul persoanelor care licitaseră pentru astfel de bunuri şi pierduseră respectivele licitaţii, se arată în comunicatul BCCO Ploieşti. Pentru a nu trezi suspiciuni în rândul cumpărătorilor, Preda posta pe site numai usere care aveau un bun istoric, în sensul că vânzătorii erau cunoscuţi ca având mai multe tranzacţii încheiate prin intermediul site-ului, fără a exista plângeri la adresa lor.

După ce lansa oferta, Preda începea pe e-mail corespondenţa cu cei interesaţi să cumpere i-pod-urile, convingându-i să trimită o parte din valoarea bunului scos la vânzare pe numele altor trei persoane care făceau parte din gruparea infracţională. El explica păgubiţilor că se află în România, la un prieten şi că este mai uşor să primească banii pe numele acestuia.

Banii erau trimişi prin Western Union pe numele unora dintre cele trei persoane racolate de doi membri ai grupării, care primeau 10 la sută din sumă. La rândul lor, destinatarii primeau şi ei alte zece procente din sumele trimise, restul revenind lui George Preda.

Prin acest sistem, Preda a înşelat 37 de cetăţeni străini, valoarea totală a prejudiciului fiind de aproximativ 10.000 USD. George Preda, împreună cu cei doi care-l ajutau să racoleze persoanele pe numele cărora erau trimise sumele de bani, au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune şi pentru acces ilegal la un sistem informatic, şi prejudicierea patrimonială a unei persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici