Jocuri video de strategie în care poţi să-ţi clădeşti imperiul. Dezbină şi cucereşte, din antichitate până în viitor

Dezvoltatorii din IT ne pun la dispoziţie o sumedenie de jocuri video de strategie, precum Civilization, Total War, Europa Universalis sau Endless, în care să putem cuceri planeta, din antichitate până în viitor, şi nu numai, dar şi alte planete sau tărâmuri din alte universuri.

607 afișări
Imaginea articolului Jocuri video de strategie în care poţi să-ţi clădeşti imperiul. Dezbină şi cucereşte, din antichitate până în viitor

Sursa Foto - Paradox, SEGA, Microsoft

Probabil că mulţi dintre noi ne dorim să comandăm armate, să ne zdrobim adversarii, să cucerim lumea, să avem rol decizional cu impact asupra populaţiei, să ne impunem punctul de vedere la scară largă şi să ne clădim imperii. Ne stă până la urmă în gena umană.  

De câteva decenii, cei mai iscusiţi programatori şi dezvoltatori din IT produc jocuri video şi simulatoare strategice în care putem lua rolul unui comandant, general,  dictator, preşedinte, rege sau împărat, în diferite epoci, pentru a clădi şi administra imperii virtuale, satisfăcându-ne ambiţiile strategicilor din noi. Doar că aceste jocuri ne oferă ocazia de a descoperi că o putere mare înseamnă multă responsabilitate, că imperiile nu se clădesc peste noapte. La fel ca şi în viaţa reală, un imperiu se construieşte foarte greu, şi foarte uşor se poate prăbuşi. De cele mai multe ori poţi folosi formula 4X - eXplorează, eXtinde, eXploatează şi eXtermină, dar nu e suficient.  Că ai la dispoziţie un regat, un imperiu sau o republică, îţti trebuie pricepere şi îndemânare, dar mai ales calităţi de lider ca să satisfaci nevoile populaţiei, să te adaptezi la factorii geografici, economici, culturali şi cei climatici, şi să-ţi potoleşti adversarii interni şi externi prin diverse modalităţi, fie militare. fie diplomatice, fie folosindu-te de spionaj.  

Iată un top jocuri de strategie în timp real (Real Time Strategy,  pe ture (Turn Based Strategy) sau de strategie mare (Grand Strategy) unde jucătorii pot să-şi supravegheze imperiile de la înălţime.

Notă - La fiecare joc va fi menţionat titlul, dezvoltatorul, producătorul şi anul lansării. 

Civilization VI  (Firaxis Games, Publisher - 2K Games, 2016) 

Civilization VI oferă noi modalităţi de a interacţiona cu lumea, de a-ţi extinde imperiul pe hartă, de a-ţi promova cultura şi de a concura împotriva celor mai mari lideri ai istoriei pentru a construi o civilizaţie care va rezista testului timpului. Explorează împrejurimile, exploatează resursele pe care le ai la dispoziţie, clădeşte-ţi asezările urbane, construieşte minunile arhitecturale, răspândeşte-ţi religia sau concepe o ideologie nouă. Joacă ca unul dintre cei câţiva zeci de lideri istorici: preşedintele american Theodore Roosevelt, regina Victoria a Marii Britanii, împăratul roman Traian, faraonul egiptean Cleopatra, Alexandru Macedon, Filip al II-lea al Spaniei, Genghis Han sau Mahatma Gandhi, cunoscut pentru că-şi extermină inamicii cu rachete nucleare. 

 

 

Troy Total War 

Troy Total War redă un conflict de 10 ani dintre  Troia şi regatele Greciei miceniene plasat pe fundalul izbitor al Mediteranei din Epoca Bronzului.

Combinând amestecul unic al lui Total War de management pe ture şi spectaculoasele bătălii în timp real, TROY explorează acest conflict epic atât din perspectiva greacă, cât şi din perspectiva troiană – dezlipind straturile de mituri şi legende pentru a dezvălui realităţile care le-ar fi putut inspira. Joacă ca unul dintre cei opt eroi faimoşi precum Ahile sau Hector şi luptă pentru a cuceri sau a proteja legendarul regat al Troiei.

Total War Rome Remastered (The Creative Assembly, SEGA, 2004/2021) 

Total War: ROME REMASTERED vă permite să retrăiţi moştenirea care a definit seria Total War. Remasterizat grafic şi cu rezoluţie 4K, cu multiple îmbunătăţiri  ale gameplay-ului, este timpul să revedem un adevărat clasic. Nu toată lumea are o a doua şansă de a cuceri Imperiul Roman.

Imperator Rome (Paradox Development Studio, Paradox Interactiv, 2019)

Dominaţi Marea Mediterană în Imperator: Rome, un mare joc de strategie de la Paradox Interactive. Navigaţi în apele periculoase ale politicii şi diplomaţiei antice în timp ce vă securizaţi provinciile şi cuceriţi tărâmuri străine.  

 

Total War Rome II (The Creative Assembly, SEGA, 2013) 

Comandă cea mai incredibilă maşină de război din lumea antică. Dominaţi-vă duşmanii prin mijloace militare, economice şi politice.Alege să te joci cu Roma, o putere în ascensiune din peninsula italică şi domină Marea Mediterană, pentru ca apoi să te extinzi treptat pe trei continente. Cât de departe te vei duce pentru Roma? Sau alege Cartagina, un oraş portuar foarte prosper, sau Regatul Ptolemaic Egiptean, un stat succesor al Imperiului lui Alexandru Macedon,  şi controlează rutele comerciale din nordul Africii. Alege macedonenii cu vestita lor falangă şi refă imperiul lui Alexandru cel Mare sau alege Imperiul Part, succesor al vechilor perşi, şi menţineţi sfera ta de influenţă în orientul mijlociu. Alege să te joci cu Arvenii sau cu Icenii din triburile Europei vestice, cei mai viteji dintre celţi ca să te opui expansiunii romane, sau alege să te joci cu Suevi, cei mai fioroşi războinici care stau la pândă în pădurile Germaniei. 

 

Total War: Three Kingdoms

China, anul 190 e.n.  Acest imperiu frumos, dar fracturat, vrea un nou împărat. Uneşte China sub conducerea ta, formează următoarea mare dinastie şi construieşte o moştenire care va dura de-a lungul veacurilor. Vei construi prietenii puternice, vei forma alianţe frăţeşti şi vei câştiga respectul numeroşilor tăi duşmani? Sau mai degrabă vei săvârşi acte de trădare să devii un maestru al marilor intrigi politice? Legenda ta nu a fost încă scrisă, dar un lucru este sigur: o cucerire glorioasă aşteaptă. Pe cine alegi? Pe Cao Cao, pe Liu Bei sau pe Sun Quan? 

Attila Total War (The Creative Assembly, SEGA, 2015) 


Total War: ATTILA aduce jucătorii înapoi în anii 395-476 d.Hr. O perioadă apocaliptică care se caracterizează prin marile migraţii, prăbuşirea vechilor imperii antice şi a religiei păgâne, dar şi zorii Evului Mediu Întunecat Creştin. Recoltele sunt proaste, foametea se instalează, vremea este neprielnică, epidemiile se declanşează peste tot şi disperarea cuprinde populaţiile marilor oraşe. Attila, flagelul lui Dumnezeu, se apropie, şi odată cu el, vin popoare şi neamuri de goţi, longobarzi, anglo-saxoni, franci şi avari ca să jefuiască Imperiul Roman, împărţit acum între Imperiul de Apus şi Imperiul de Răsărit . Cât de departe vei merge ca să supravieţuieşti?

 

Total War Saga: Thrones of Britannia

Este anul 878 d.Hr. Cu una din cele zece facţiuni jucabile, trebuie să construieşti şi să aperi un regat. Vei lupta pentru gloria anglo-saxonilor, clanurilor galeze sau pentru noi-veniţii Vikingi? 

 

Medieval 2 Total War (The Creative Assembly, SEGA, 2006) 

Cuprinzând cea mai agitată eră din istoria europeană, căutarea ta pentru teritorii, resurse şi putere te poartă prin Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi chiar pe ţărmurile Lumii Noi, din anul 1066 până în zorii Renaşterii. Însă te vei lovi de o serie de obstacole, de la Cruciadele pentru Ţara Sfântă şi Inchiziţia Catolică până la invaziile mongole şi epidemia ciumei bubonice, şi va trebui să-ţi foloseşti iscusinţa ta în administrarea cetăţilor şi castelelor, cât şi geniul tău tactic pentru asedierea castelelor cu ziduri aproape impenetrabile...până la apariţia armelor cu pulbere neagră. 

 

Crusader Kings 3 (Paradox Development Studio, Paradox Interactiv, 2020)

Iubeşte, luptă, planifică şi revendică măreţia. Determină moştenirea casei tale nobile în marea strategie Crusader Kings III. Moartea este doar începutul, pentru că sângele tău pune bazele dinastiei tale care are ca scop cucerirea Oraşului Sfânt. 

 

 

Europa Universalis 4 (Paradox Development Studio, Paradox Interactiv, 2013)

Patru secole de istorie prind viaţă în jocul   mare strategie dezvoltat de Paradox. Conduceţi orice naţiune de la Renaştere la Revoluţie într-o simulare complexă a lumii moderne timpurii. Stăpâneşte arta războiului, diplomaţiei şi comerţului pentru a modela şi schimba istoria naţiunii tale!

 

Shogun 2 Total War  (The Creative Assembly, SEGA, 2011) 

În cea mai întunecată epocă a Japoniei, războiul nesfârşit lasă o ţară divizată. Este mijlocul secolului al XVI-lea în Japonia feudală. Ţara, odată condusă de un guvern unificat, este acum împărţită în multe clanuri în război. Zece lorzi legendari luptă pentru supremaţie în timp ce conspiraţiile şi conflictele ofilesc imperiul. Doar unul se va ridica deasupra tuturor pentru a câştiga inima unei naţiuni ca noul shogun... Ceilalţi vor muri de sabia lui.
Preluaţi rolul unui singur Daimyo, liderul clanului şi folosiţi angajamentele militare, economia şi diplomaţia pentru a atinge scopul final: reuneşte Japonia sub comanda supremă şi deveniţi noul Shogun - conducătorul incontestabil al unei naţiuni pacificate.

 

 

Empire Total War  (The Creative Assembly, SEGA, 2009) 


Din anul 1700 până în 1800, ai 100 de  ani la dispoziţie să domini oceanele, să revendici teritorii, să creezi o nouă naţiune sau să clădeşti un imperiu cu care să domini planeta, schimbând cursul istoriei moderne. 

 

 

Napoleon Total War  (The Creative Assembly, SEGA, 2010) 

În acest joc eşti Napoleon şi sarcina ta este să te lupţi cu cele mai mari imperii de la începutul secolului 19 şi să-ţi creezi propriul tău imperiu. 

 

Victoria 2 (Paradox Development Studio, Paradox Interactiv, 2010)

Ghidează-ţi cu atenţie naţiunea ta din epoca monarhiilor absolute şi a revoluţiei industriale, prin expansiune şi colonizare, pentru a deveni în sfârşit o putere cu adevărat măreaţă până în zorii secolului al XX-lea.  

 

Supreme Ruler The Great War ( BattleGoat Studios, 2017) 

BattleGoat Studios vă invită să călătoriţi înapoi în 1914 şi să alegeţi din peste 50 de naţiuni jucabile la începutul Primului Război Mondial, în timp ce puterile europene se luptă să supravieţuiască şi să experimentaţi noile tehnologii care transformă războiul

Hearts of Iron IV (Paradox Development Studio, Paradox Interactiv, 2016)

Victoria este la îndemâna ta! Abilitatea ta de a-ţi conduce naţiunea este arma ta supremă, iar jocul de strategie Hearts of Iron IV îţi permite să preiei comanda oricărei naţiuni în al Doilea Război Mondial; cel mai captivant, dar şi cel mai distructiv conflict din istoria lumii.

Supreme Ruler - Cold War ( BattleGoat Studios, Paradox Interactive, 2011)

BattleGoat Studios vă invită să retrăiţi tensiunea şi incertitudinea Războiului Rece. Pe măsură ce anii 1950 se apropie, războiul din Coreea se declanşează, cursa înarmărilor se intensifică, criza de la Berlin duce la formarea NATO, iar lumea anticipează un nou război mondial. Vei reuşi să previi anihilarea nucleară a lumii cu ajutorul abilităţilor tale diplomatice şi economice? 

Power & Revolution 2021 Edition (Eversim, 2021)

Crezi că poţi fii un preşedinte american mai bun decât Joe Biden? Sau un adversar mai redutabil decât Vladimir Putin ori Xi Jinping? Simulatorului ultra-realist al lumii de astăzi îţi oferă oportunitatea de a prelua rolul unui şef de stat. Vei putea pătrunde pe frontul de luptă politică americană între democraţi şi republicani, să gestionezi Uniunea Europeană, să-ţi impui controlul cu o mână de fier în Rusia, să desfăşori campania de vaccinare anti-Covid, să te implici în negocieri diplomatice, în crearea de noi taxe la nivel mondial sau să declanşezi un război mondial. 

 

Humankind  (Amplitude Studios, SEGA, 2021)

HUMANKIND , un joc de strategie similar cu Civilzation în care tu vei rescrie întreaga naraţiune a omenirii de la epoca de piatră la epoca spaţială– o convergenţă a culturii, a istoriei şi valorilor care îţi permit  să creezi o civilizaţie la fel de unică ca tine.  

 

 

Total War Warhammer  (The Creative Assembly, SEGA, 2016) 

Construeşte-ţi imperiul prin  bătălii colosale în timp real, într-o  lume cu eroi legendari, monştri uriaşi, creaturi zburătoare şi furtuni magice.

 

Endless Legend (Amplitude Studios, SEGA, 2014)

Endless Legend este un joc de strategie de fantezie 4X, bazat pe ture. Păşeşte într-o lume magică şi cucereşte-o. 

 

Endless Space 2 (Amplitude Studios, SEGA, 2017)

Endless Space 2 este o strategie spaţială, plasat în misteriosul univers Endless. În calitate de lider al civilizaţiei tale, îţi vei impune viziunea şi vei construi cel mai mare imperiu stelar?

 

 

Stellaris (Paradox Development Studio, Paradox Interactiv, 2016)

Explorează o galaxie plină de minuni. Interacţionează cu diverse rase extraterestre, descoperă lumi noi ciudate cu evenimente neaşteptate şi extinde raza de acţiune a imperiului tău. Fiecare nouă aventură deţine noi posibilităţi aproape nelimitate.

Age of Empires (Ensemble Studios, Microsoft, 1997)

Age of Empires, remasterizat grafic şi cu rezoluţie 4K, te pune să-ţi creezi un imperiu, în epocile de piatră, bronz, cupru şi fier, alegând între egipteni, greci, chinezi, babilonieni şi romani. 

Age of Empires II (Ensemble Studios, Microsoft, 1999)

Age of Empires II, remasterizat grafic, te trimite în evul mediu întunecat unde poţi să-ţi construieşti cetăţi, catedrale, moschei şi castele, şi să iei parte la campaniile lui Ioana d'Arc, Genghis Han, William Wallace, Saladin sau Frederick Barbarossa.


Age of Empires III (Ensemble Studios, Microsoft, 2005)

Age of Empires III te trimite în lumea nouă, în America, în mijlocul bătăliei pentru supremaţie dintre spanioli, portughezi, francezi şi britanici. Nu rata însă să explorezi India, China şi Japonia feudală. 

 

Age of Empires IV (Relic Entertainment, Xbox Game Studio, 2021)

Unul dintre cele mai iubite jocuri de strategie în timp real revine la glorie cu Age of Empires IV, punându-te în centrul bătăliilor istorice epice care au modelat lumea, de la Hastings la Crecy. 

Age of Mythology (Ensemble Studios, Microsoft, 2002)

Alege-ţi zeul (Thor, Zeus sau Ra) şi mergi pe câmpul de luptă cu eroi şi creaturi mitologice. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici