Muntele K2, al doilea cel mai înalt din lume, a avut cel mai aglomerat sezon din toate timpurile

Al doilea cel mai înalt munte din lume, K2 din Pakistan, a primit un număr record de alpinişti în acest an, pe fondul creşterii interesului, după pandemie şi restricţii, scrie CNN.

685 afișări
Imaginea articolului Muntele K2, al doilea cel mai înalt din lume, a avut cel mai aglomerat sezon din toate timpurile

Autor Foto - Zacharie Grossen, Wikipedia Commons

Au fost emise 207 permise de ascensiune pentru K2, a declarat Sajjid Hussain, un oficial de turism din Gilgit Baltistan, regiunea de la graniţa cu China care găzduieşte Munţii Karakoram, un lanţ care conţine toate cele cinci vârfuri pakistaneze de peste 8.000 de metri.

K2, care atinge 8.611 metri, este considerat de mulţi alpinişti ca fiind mai dificil din punct de vedere tehnic decât Everestul.

Vremea temperată din luna iulie, de obicei cea mai bună perioadă a anului pentru a atinge vârful, plus uşurinţa relativă a călătoriilor în comparaţie cu anii precedenţi şi o situaţie politică stabilă în ţară, se crede că au contribuit la numărul record de ascensiuni.

Un alt factor a fost cererea care a crescut în timpul pandemiei. Cu unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume interzise sau greu accesibile din cauza închiderii graniţelor din cauza Covid, mulţi alpinişti şi-au petrecut ultimii doi ani economisind bani şi pregătindu-se pentru o revenire pe munte.

În timp ce K2 este mai dificil de urcat din punct de vedere fizic, este semnificativ mai ieftin decât Everestul.

Permisele pentru a urca pe cel mai înalt munte din lume costă 11.000 de dolari de persoană, iar potenţialii alpinişti trebuie să calculeze şi costurile de călătorie spre şi dinspre Nepal, îmbrăcăminte, echipament, mâncare şi ghizi şi şerpaşi angajaţi.

În acelaşi timp, un permis de ascensiune pentru K2 - care acoperă adesea celelalte patru vârfuri de "opt mii" din apropiere - poate fi obţinut pentru 7.200 de dolari pentru un grup de şapte persoane.

Numărul de permise nu a fost singurul record stabilit în acest an.

Mirza Ali, fondatorul companiei de alpinism Karakorum Expeditions, cu sediul în Pakistan, a declarat pentru CNN că un număr record de 20 de femei au escaladat K2 până acum în această vară.

Printre acestea se numără Samina Baig, prima femeie pakistaneză care a ajuns în vârf, şi Jenn Drummond, americanca care şi-a propus să devină prima femeie care escaladează toate cele şapte "second summits", al doilea cel mai înalt munte de pe fiecare continent. K2 a fost ultimul munte pe care Drummond trebuia să îl escaladeze pentru a-şi stabili recordul istoric.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici