Pigcasso, purcica pictor care a uimit lumea, a murit la 8 ani

  • Pigcasso, purceaua artist cunoscută pentru lucrările sale remarcabile, a încetat din viaţă la vârsta de opt ani, lăsând în urmă o moştenire artistică deosebită şi inspiraţie pentru milioane.
  • Salvată iniţial de la o fermă din Africa de Sud, Pigcasso a devenit celebră pentru picturile sale expresioniste, organizând şi expoziţii la nivel internaţional şi stabilind un record mondial Guinness.
  • Moartea lui Pigcasso a stârnit un val de condoleanţe din partea fanilor săi din întreaga lume, recunoscând impactul şi mesajul său despre compasiune şi drepturile animalelor.
962 afișări
Imaginea articolului Pigcasso, purcica pictor care a uimit lumea, a murit la 8 ani

Sursa foto: Instagram

Pigcasso, celebra purcea pictor care a cucerit lumea cu lucrările sale expresioniste uluitoare, a murit la vârsta de opt ani, a declarat îngrijitoarea sa, Joanne Lefson, săptămâna aceasta, relatează Gizmodo.

Într-o postare pe Instagram, Lefson, activistă pentru drepturile animalelor, a spus: „Viaţa ta a făcut o diferenţă în lume. Nu doar că ai provocat lumea artei, Pigcasso, ci ai inspirat şi milioane de oameni să recunoască animalele de fermă ca fiind indivizi conştienţi, fiecare demn de empatie şi compasiune”.

Pigcasso a suferit de artrită în ultimii ani şi a început să se deterioreze rapid în 2023, a spus Lefson într-un comunicat de presă. Până în octombrie, picioarele sale din spate deveniseră slabe din cauza calcifierii coloanei inferioare a spatelui, cauzată de artrită.

Lefson a salvat-o pe Pigcasso de la o fermă din Africa de Sud, unde animalele erau ţinute în spaţii mici pentru a adăposti cât mai multe posibil, când era doar o purcică. Animalele din aceste ferme nu văd niciodată lumina soarelui şi nu pot simţi nici aerul curat. Potrivit lui Lefson, Pigcasso era la doar câteva săptămâni de la a fi trimisă la un abator când a fost salvată. Problemele de sănătate ale lui Pigcasso mai târziu în viaţă au fost rezultatul direct al modului în care a fost tratată când era la ferma de producţie, a spus Lefson.

Lefson a dus-o pe Pigcasso la sanctuarul pe care îl administrează, Farm Sanctuary SA, care oferă adăpost pentru animalele de fermă salvate în Franschhoek, Africa de Sud. Odată ce Pigcasso a ajuns la noua ei boxă la sanctuar, lucrurile au început să devină interesante.

Pigcasso a mâncat sau a distrus totul în boxa ei, cu excepţia unui singur lucru: o pensulă. Pensula neatinsă a fascinat-o pe Lefson, care a decis să încerce ceva sălbatic şi să vadă dacă purceaua era interesată de pictură. Ea a modificat pensula pentru a se potrivi gurii lui Pigcasso şi a aflat rapid că presupunerea ei era corectă: Purceaua voia să picteze. Lefson a început să o înveţe pe Pigcasso să picteze folosind tehnici de întărire pozitivă, precum hrănirea cu struguri şi acordarea de „lecţii individuale, pe genunchi, în jurul grajdului cu o pensulă în gură”, a spus activista pentru drepturile omului în cartea sa.

Om şi porc au lucrat împreună pentru a crea artă, cu Lefson alegând culorile şi Pigcasso luând pensula în gură şi mişcând-o pe pânză în timp ce îngrijitoarea sa privea de aproape. Uneori, Lefson intervenea şi oprea artistul animal când vedea că purceaua crea o „formă interesantă pentru ochiul uman”, conform site-ului lui Pigcasso. Pigcasso semna fiecare lucrare prin înmuierea botului în cerneală de sfeclă şi lipindu-l pe pânză. Datorită rolului său în crearea artei, picturile includeau şi semnătura lui Lefson.

De-a lungul anilor, arta lui Pigcasso a câştigat urmărire internaţională, transformând purceaua într-o vedetă online şi offline. Pigcasso a devenit primul artist animal care a găzduit o expoziţie solo la V&A Waterfront din Cape Town, Africa de Sud, mergând să găzduiască expoziţii în Ţările de Jos, Germania, Franţa şi Marea Britanie. Purceaua pictor a creat sute de opere de artă, care puteau fi vândute pentru mii de dolari. Fondurile din vânzări mergeau pentru a susţine sanctuarul în care a trăit şi alte organizaţii caritabile pentru animale.

În 2021, Pigcasso a rupt recordul mondial Guinness pentru „cea mai scumpă pictură făcută de un animal”, vânzând o pictură intitulată „Sălbatic şi liber” pentru 26.898 de dolari americani.

Ştirea morţii lui Pigcasso a provocat un val de condoleanţe din partea fanilor săi online. Pe Instagram, unde Pigcasso are peste 111.000 de urmăritori, utilizatorii şi-au exprimat regretul pentru trecerea porcului şi i-au mulţumit pentru că a arătat lumii ce pot face animalele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici