Fragmente ceramice găsite în timpul lucrărilor de restaurare a Castelului Teleki (satul Comlod) arată că este posibil ca, în zonă, să fi existat o așezare umană datând din Epoca Fierului, cultura Gâva.
Este concluzia publicată vineri într-un comunicat, pe pagina oficială de Facebook, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
„Cercetările non-invazive din zona castelului au relevat existența unor clădiri anexe ale castelului, demolate cândva la începutul secolului al XX-lea, care însă fac parte organică din ansamblul de mici dimensiuni ale castelului. În pământul decapat au fost identificate o serie de fragmente ceramice de epocă hallstattiană care sugerează faptul că sub aceste construcții există posibilitatea existenței unei așezări umane din prima epocă a fierului, cultura Gâva circa 1.000-750 a.Chr”, se arată în comunicat.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud anunță că va continua cercetările, până la descoperirea completă a tuturor complexelor arheologice.
Lucrările de reabilitare a Castelului Teleki din Comlod au demarat în noiembrie anul trecut, cu finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.
Valoarea totală a proiectului este de 51,4 milioane de lei, din care 28, 5 milioane reprezintă fonduri neramburabile, europene.
Proiectul are ca obiectiv conservarea, protecția și valorificarea durabilă a Castelului Teleki de la Comlod.
De un asemenea demers s-a bucurat și Castelul Teleki de la Posmuș.
Ambele monumente istorice fiind în proprietatea CJ Bistrița-Năsăud.
Castelul Teleki din satul Comlod, comuna Milaș, jud. Bistrița-Năsăud, a fost ridicat în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în jurul anului 1740, în stil baroc transilvănean.
Familia Teleki a fost una dintre cele mai influente familii nobiliare ale Transilvaniei, ea a fost de facto, proprietara castelului.
Castelul Teleki de la Comlod a fost ridicat de Mihály Teleky, cancelar al Transilvaniei, important om politic al epocii.
Castelul Teleki de la Comlod nu a fost reședință principală a familiei. Castelul Teleki de la Gornești, jud. Mureș, a avut o importanță mai mare și e mai cunoscut.
Castelul a fost construit în stil baroc, simplificat, cu un plan inițial în formă de „U”.
Astăzi în degradare avansată, odinioară avea un turn central și două etaje, săli boltite, picturi murale, sobe de teracotă și mobilier de înaltă calitate.
În jurul castelului se afla un parc dendrologic și un domeniu agricol extins.
După 1945, odată cu naționalizările regimului comunist, castelul a fost folosit pe post de sediu CAP (Cooperativă Agricolă de Producție), magazie, grajd, chiar școală.
Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Bistrița-Năsăud.