Prima pagină » Life-Inedit » Un mozaic din Pompei, sustras de un căpitan nazist în Doilea Război Mondial, a fost returnat Italiei

Un mozaic din Pompei, sustras de un căpitan nazist în Doilea Război Mondial, a fost returnat Italiei

Mozaicul, care înfățișează un cuplu într-o scenă intimă de dormitor, se numără printre miile de artefacte furate din orașul roman antic. Timp de decenii, mozaicul a rămas ascuns în Germania, până când anchetatorii specializați în artă sustrasă l-au identificat ca fiind o piesă luată din ruinele Pompeiului.
Un mozaic din Pompei, sustras de un căpitan nazist în Doilea Război Mondial, a fost returnat Italiei
Foto: Captură Video YT

Săptămâna aceasta, piesa viu colorată, ce prezintă o scenă intimă de dormitor, a fost expusă în Italia, în apropiere de situl orașului antic, a transmis Parcul Arheologic Pompeii într-un comunicat. Artefactul face parte din miile de obiecte jefuite din Pompei de-a lungul secolelor, care în ultimele decenii au fost returnate la fața locului, scrie The New York Times.

Un căpitan nazist din Wehrmacht, aflat în Italia și responsabil cu lanțurile de aprovizionare, a intrat în posesia mozaicului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – probabil prin jaf sau furt – și l-a transportat în Germania în 1944, unde l-a oferit drept cadou extravagant unei persoane civile neidentificate, potrivit poliției italiene. Nu se știe nici cine deținea mozaicul înainte ca acesta să ajungă la căpitan, nici unde anume se afla.

Zeci de ani mai târziu, o rudă a ultimului proprietar german, care moștenise mozaicul, a contactat Comandamentul Carabinierilor pentru Protecția Patrimoniului Cultural din Italia – o unitate de poliție care a recuperat mii de opere de artă și artefacte jefuite – și a întrebat cum poate returna obiectul. Poliția nu a dezvăluit identitatea moștenitorului.

Mozaicul din Pompei este acum expus

Verificând o bază de date cu peste un milion de artefacte, multe dintre ele furate, anchetatorii unității au confirmat că mozaicul provenea din ruinele Pompeiului și au contactat Parcul Arheologic Pompeii, care administrează situl și antichitățile sale, potrivit generalului Francesco Gargaro, care conduce Comandamentul Carabinierilor pentru Protecția Patrimoniului Cultural.

Mozaicul a fost returnat oficial Italiei prin canale diplomatice la 16 septembrie 2023 și este acum expus în parc.

Panoul mic, de formă pătrată, înfățișează doi iubiți parțial dezbrăcați, cu plăci minuscule de mozaic care redau în detaliu cutele lenjeriei de pe pat și o tunică galbenă căzută de pe femeia din scenă. Arheologii cred că panoul ar fi decorat podeaua unui dormitor dintr-o vilă sau altă reședință privată ce aparținea unei familii înstărite din Pompei. Datând din secolul I î.Hr. sau I d.Hr., mozaicul reflectă o perioadă în care iubirea domestică devenea un subiect comun în arta romană.

Încă nu este știută proveniența reală a artefactului

Arheologii vor studia obiectul returnat, dar avertizează că este posibil să nu afle niciodată proveniența sa exactă, deoarece hoții l-au îndepărtat de contextul său original.

„E ca și cum ai rupe o pagină dintr-o carte, dintr-un roman”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic Pompeii, într-o conferință de presă. „Nu este vorba doar despre acest obiect, ci despre întreaga istorie care este compromisă.”

Zuchtriegel a spus că decizia familiei germane de a returna lucrarea Italiei sugerează o schimbare culturală: o reticență tot mai mare de a păstra artefacte care ar fi putut fi furate.

Pompei, un centru comercial roman, a fost îngropat sub lavă și cenușă când Muntele Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr., conservând viața cotidiană a orașului sub straturi de material vulcanic. Vilele excavate din oraș au scos la iveală fresce decorative inspirate din mitologie și picturi murale care nu evitau reprezentările sexuale.

Jefuitorii au invadat situl la scurt timp după erupție, extrăgând marmură, plumb și piatră din băile, forul și casele orașului, după ce cenușa s-a răcit, conform Parcului Arheologic Pompeii.

Deși în mare parte uitat în Evul Mediu, Pompei a fost redescoperit în secolul al XVI-lea, iar jafurile au reînceput, frescele și mozaicurile fiind luate și vândute pe piața neagră. Orașul a devenit un sit de excavație arheologică începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar chiar și atunci, paznicii aveau dificultăți în a ține hoții la distanță.