Regula fiscală din Canada limitează deducerile Airbnb pentru a atenua deficitul de chirii

Canada a introdus marţi măsuri fiscale pentru a atenua deficitul sever de locuinţe de închiriat prin limitarea deducerilor din impozitul pe venit pentru închirierile pe termen scurt prin servicii precum Airbnb şi VRBO, alăturându-se astfel multor ţări care adoptă legi similare, potrivit Reuters.

180 afișări
Imaginea articolului Regula fiscală din Canada limitează deducerile Airbnb pentru a atenua deficitul de chirii

Regula fiscală din Canada limitează deducerile Airbnb pentru a atenua deficitul de chirii

Noile reguli se aplică de la 1 ianuarie în provinciile şi municipalităţile care interzic închirierile pe termen scurt şi afectează deduceri precum cheltuielile cu dobânzile, a precizat guvernul federal.

Numai în Montréal, Toronto şi Vancouver, se estimează că 18.900 de locuinţe erau folosite ca proprietăţi de închiriere pe termen scurt în 2020, a adăugat raportul, menţionând că numărul „a crescut aproape sigur în ultimii ani”.

Airbnb, însă, a declarat că listările din Toronto şi Montreal au scăzut din 2020.

Restricţii legale similare, inclusiv în Australia şi Italia, ar putea afecta şi mai mult profiturile unor companii precum Airbnb, deoarece se confruntă cu o reacţie din partea hotelurilor.

Începând din 2024, guvernul va cheltui 50 de milioane de dolari canadieni (36 de milioane de dolari) pe parcursul a trei ani pentru a permite aplicarea la nivel municipal a restricţiilor privind închirierile pe termen scurt.

Oferta de locuinţe nu a reuşit să ţină pasul cu creşterea demografică a Canadei, alimentată de imigraţie, iar preţurile locuinţelor au crescut vertiginos în timpul pandemiei COVID, deoarece ratele scăzute ale creditelor ipotecare au încurajat ofertele mai mari din partea cumpărătorilor care lucrează de acasă.

Constructorii canadieni de locuinţe nu pot face faţă cererii, în timp ce oraşele americane adoptă reglementări, printre care se numără obligativitatea ca gazdele să obţină licenţe şi să plătească taxe de înregistrare.

Gabriel Giguère, analist de politici publice la Institutul Economic din Montreal, a criticat decizia guvernului de a modifica tratamentul fiscal al cheltuielilor proprietarilor de apartamente închiriate pe termen scurt.

„Nu este ca şi cum am fi la mâna Airbnb pentru a rezolva problema lipsei de locuinţe din Canada. Orice soluţie care nu implică o creştere masivă a ofertei de locuinţe este, din păcate, doar o distragere a atenţiei”, a declarat Giguère.

Florenţa, Italia, a interzis noi închirieri de locuinţe pe termen scurt, în timp ce destinaţia turistică australiană Byron Bay va limita disponibilitatea unor proprietăţi pentru sejururi de vacanţă pe termen scurt.

Columbia Britanică cere gazdelor să se înregistreze în provincie şi a mărit amenzile pentru încălcarea regulilor locale şi a restricţionat închirierile doar la o parte din reşedinţa principală. Regulile intră în vigoare anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici