Walt Disney, bătălie acerbă: investitorul activist Nelson Peltz vrea 2 locuri în CA

Walt Disney se pregăteşte pentru o bătălie acerbă, deoarece investitorul activist Nelson Peltz s-a nominalizat pe sine şi încă un aliat în consiliul de administraţie al Disney, aceasta fiind a doua încercare a acestuia din acest an de a obţine influenţă asupra strategiei companiei, scrie Reuters.

220 afișări
Imaginea articolului Walt Disney, bătălie acerbă: investitorul activist Nelson Peltz vrea 2 locuri în CA

Walt Disney, bătălie acerbă: investitorul activist Nelson Peltz vrea 2 locuri în CA

Bătălia iminentă are loc într-un moment crucial pentru Disney, în condiţiile în care compania încearcă să revigoreze francizele creative, să facă afacerea de streaming profitabilă şi să găsească parteneri care să ajute la construirea viitorului digital al ESPN.

Trian Fund Management al lui Peltz, care deţine acţiuni Disney în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari, a renunţat la o ofertă pentru un loc în consiliul de administraţie în februarie, când conglomeratul media a prezentat un plan de restructurare cuprinzător care a abordat criticile sale.

Trian i-a nominalizat joi pe Peltz şi pe fostul director financiar al Disney James „Jay” Rasulo.

„În calitate de cel mai mare acţionar activ al Disney, nu mai putem sta cu mâinile în sân în timp ce directorii în funcţie şi înlocuitorii lor aleşi manual stau în calea schimbărilor necesare”, a declarat Trian, prezentând argumentele pentru cei doi candidaţi independenţi la funcţia de director.

După ce a semnalat că ar putea nominaliza până la patru directori, Peltz a redus numărul la doi. Decizia a venit după ce Disney şi-a revizuit statutul şi după ce compania a anunţat că va adăuga doi noi directori.

„Disney este una dintre cele mai emblematice companii din lume, cu o amploare de neegalat, o loialitate a clienţilor de neegalat, o proprietate intelectuală de neînlocuit şi un volan comercial de invidiat”, a declarat Trian.

Preţul acţiunilor Disney a crescut joi cu 1,1%, la 93,94 dolari. Acţiunile sunt în creştere cu 8% în 2023; S&P 500 a câştigat mai mult de 20% în această perioadă.

„Sunt mai puţin îngrijorat de distragerea atenţiei (de un război prin procură) şi mai îngrijorat de cât de complicat este totul”, a declarat analistul media de la LightShed Partners, Rich Greenfield. „Sunt atât de multe probleme, toate deodată, în timp ce se face cea mai mare reducere de costuri din istoria companiei”.

Rasulo s-a alăturat companiei Disney în 1986 şi a lucrat în diverse poziţii înainte de a fi numit preşedinte al Walt Disney Parks and Resorts în 2002, unde a supravegheat o extindere majoră a parcului tematic California Adventure din cadrul Disneyland Resort.

Un fost director Disney care a lucrat cu Rasulo l-a descris ca fiind un operator priceput din punct de vedere financiar, care putea fi totuşi dur şi sarcastic, al cărui stil de conducere contrasta cu Iger, afabil şi rafinat.

Împreună, Peltz şi Rasulo se poziţionează în faţa altor investitori ca fiind persoanele de care compania are nevoie acum pentru a reduce costurile, a stabili un plan de succesiune sensibil şi a moderniza operaţiunile de streaming ale companiei.

Rasulo a devenit director financiar al Disney în 2010, făcând schimb de posturi cu Tom Staggs, pe atunci director financiar. Exerciţiul a fost considerat la vremea respectivă ca fiind o extindere a experienţei de management a fiecărui director executiv, în timp ce aceştia concurau pentru postul nr. 2 la Disney, poziţionând candidatul câştigător ca succesor probabil al directorului executiv Bob Iger.

El a părăsit Disney în 2015, după ce a fost refuzat în funcţia de director de operaţiuni.

Învingătorul la tragerea la sorţi a directorilor executivi, Staggs, a părăsit Disney un an mai târziu, după ce a aflat că nu va obţine postul de conducere.

Trian a criticat performanţele financiare ale Disney, observând că profitul pe acţiune din cel mai recent an fiscal este mai mic decât în urmă cu zece ani. Marjele de pe afacerea de streaming a companiei şi de pe operaţiunile sale media sunt în urma colegilor, susţine Trian. Iar lansările de filme continuă să fie sub aşteptări.

„Pentru acţionari, această performanţă sub aşteptări a distrus valoarea”, a scris Trian.

Trian susţine că directorii care nu fac parte din conducere deţin în mod colectiv mai puţin de 15 milioane de dolari din acţiunile Disney, iar Iger a vândut, de asemenea, cea mai mare parte a participaţiei sale, ceea ce sugerează că board-ul şi CEO-ul „nu au convingerea că lucrurile se vor îmbunătăţi”.

Fondul lui Peltz susţine că „cauza principală a performanţelor slabe ale Disney” este faptul că consiliul de administraţie este prea apropiat de Iger şi că îi lipseşte „concentrarea, alinierea şi responsabilitatea”.

Disney a emis o declaraţie, afirmând că consiliul său diversificat şi foarte bine calificat se concentrează pe performanţa pe termen lung a companiei, pe iniţiativele strategice de creştere, inclusiv pe transformarea continuă a afacerilor companiei, pe creşterea valorii acţionarilor şi pe găsirea unui succesor pentru Iger.

Compania notează că Trian este în parteneriat cu Isaac Perlmutter, un director al Marvel Entertainment, care a fost înlăturat în martie.

În ultimele 12 luni, Disney a restructurat compania şi a redus semnificativ costurile. Luna trecută, compania a declarat investitorilor că este pe cale să realizeze economii de costuri de aproximativ 7,5 miliarde de dolari - cu 2 miliarde de dolari mai mult decât obiectivul iniţial.

Disney a mai spus că va depune eforturi pentru a face profitabilă afacerea de streaming, pentru a transforma ESPN în brandul „preeminent" ”l sportului digital, pentru a îmbunătăţi performanţa studiourilor sale de film şi pentru a „accelera” creşterea în parcurile sale tematice, prin investiţii de 60 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Trian a declarat că, de când a acordat timp Disney „pentru a dovedi că poate îndrepta nava” în februarie şi până la reangajarea sa în urmă cu câteva săptămâni, acţionarii au pierdut aproximativ 70 de miliarde de dolari din valoare.

Disney anunţase luna trecută numirea lui James Gorman, preşedinte şi director general al Morgan Stanley, şi a lui Jeremy Darroch, un veteran în domeniul media şi fost director general al grupului Sky, în calitate de noi directori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici