A murit John Baldessari. Celebrul artist avea 88 de ani

Artistul conceptual John Baldessari a murit la 88 de ani, joi, în Los Angeles, arată LA Times.

1475 afișări
Imaginea articolului A murit John Baldessari. Celebrul artist avea 88 de ani

Sursa: Profimedia

John Baldessari a fost cunoscut drept unul dintre cei mai influenţi artişti care conturat mişcarea cunoscută cu numele de Conceptualism.

S-a născut în 1931, în National City. A studiat istoria artei la San Diego State College din California şi prima opţiune în carieră a fost aceea de a deveni asistent social. În timp ce lucra pentru California Youth Authority, a lansat un atelier de creaţie şi a rămas legat de activitatea artistică. După studiile pe care le-a urmat la Otis Art Institute din Los Angeles, a fost marcat de o retrospectivă Marcel Duchamp, organizată la Muzeul de Artă Pasadena.

Baldessari unul dintre primii profesori care au predat la California Institute of the Arts (cunoscut drept CalArts), o instituţie de învăţămând din Santa Clarita care a ajuns cunoscută pentru abordările radicale ale actului artistic, în anii '70.

Cursul pe care l-a susţinut s-a numit „Post-Studio Art”. A predat la CalArts până în 1986, când s-a mutat la University of California, din Los Angeles, cariera sa de profesor continuând până în 2008.

A fost considerat cel care a încurajat mişcarea cunoscută drept Pictures Generation, la care au participat artişti precum Cindy Sherman, Jack Goldstein sau Robert Longo.

În 1970, împreună cu cinci prieteni a ars toate tablourile pe care le realizase între 1953 şi 1966, într-o acţiune cu titlul Cremation Project. Cenuşa rezultată din arderea lucrărilor a fost folosită pentru a prepara fursecuri pe care le-a depozitat în urne transparente. Instalaţia finală a inclus o placă de bronz pe care erau inscripţionate datele de naştere şi deces pentru tablourile arse. A fost cunoscut pentru folosirea fotografiilor găsite, a imaginilor însuşite şi a textului în lucrările sale. A susţinut peste 200 de expoziţii personale în şase decenii de carieră. Prima expoziţie a avut-o la Molly Barnes Gallery, în Los Angeles, în 1968. Prima retrospectivă dedicată creaţiei sale a avut loc în 1981, la New Museum of Contemporary Art din New York.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici