Academicianul Răzvan Theodorescu: Sfârşitul apocaliptic al umanităţii este o credinţă milenară

Academicianul Răzvan Theodorescu a comentat, pentru MEDIAFAX, speculaţiile care au la bază interpretările date calendarului maya privind sfârşitul lumii, care ar urma să se producă vineri, 21 decembrie 2012, spunând că sfârşitul apocaliptic al umanităţii este o credinţă milenară.

370 afișări
Imaginea articolului Academicianul Răzvan Theodorescu: Sfârşitul apocaliptic al umanităţii este o credinţă milenară

Răzvan Theodorescu (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Teoriile hollywoodiene despre sfârşitul lumii spun că în timpul solstiţiului de iarnă, pe 21 decembrie 2012, va avea loc apocalipsa. Însă abordarea mercantilă şi turistică a evenimentului a fost denunţată de organizaţiile indigene din America Centrală şi Mexic, care au reproşat guvernelor şi antreprenorilor că au denaturat sensul acestei sărbători.

Într-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiană a acestei date, care ar marca în realitate doar încheierea unui ciclu din calendarul maya.

În acest context, academicianul Răzvan Theodorescu a vorbit, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, despre speculaţiile care au la bază interpretările date calendarului maya privind sfârşitul lumii.

"Calendarul maya n-are absolut nimic de-a face cu calendarul nostru. Întotdeauna mayaşii au crezut în anumite lucruri proprii credinţei lor. Mayaşii credeau că, la un moment dat, va veni dinspre soarele răsare şarpele cu pene şi-i va nimici. Au o credinţă mitologică care se găseşte în aproape toate credinţele lumii", a spus Răzvan Theodorescu.

Pe de altă parte, întrebat dacă sfârşitul lumii ar putea fi prevestit de anumite semne ştiinţifice, Răzvan Theodorescu a spus că bănuieşte că sunt nişte semne.

"Nu este domeniul meu, dar cred că sfârşitul lumii poate fi interpretat ştiinţific. Sfârşitul lumii poate fi un meteorit sau o masă de meteoriţi care să lovească Pământul", a spus academicianul.

Totodată, Răzvan Theodorescu nu consideră că sfârşitul lumii are de-a face cu interpretarea de la Hollywood a acestor date simbolice, "pentru că au existat idei apocaliptice milenare înainte ca Hollywoodul să existe". "Oamenii au crezut mereu într-o epocă de aur a începutului umanităţii şi într-un sfârşit apocaliptic al umanităţii. Este o credinţă milenară", a mai spus Răzvan Theodorescu.

Totodată, contactat de MEDIAFAX, academicianul Florin Gheorghe Filip, preşedintele Secţiei de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei din Academia Română, a declarat că nu l-a pasionat acest subiect al interpretărilor date calendarului maya privind sfârşitul lumii.

Totuşi, academicianul Florin Filip a spus că "viitorul nu poate fi prevăzut".

"Viitorul poate fi construit. Periodic au loc perioade mai agitate, care determină schimbări bruşte, cum a fost perioada glaciaţiunilor, dar în niciun caz nu pot fi prevăzute. Ca orice lucru senzaţional este exploatat. Când eram eu mic se vorbea despre sfârşitul lumii, care urma să se producă în anul 2000", a spus Florin Gheorghe Filip.

Calendarul maya, care include 18 luni de câte 20 de zile şi un "Wayeb", o lună sacră de cinci zile, a început în anul 3114 î.en, potrivit presei internaţionale. El prevede o nouă eră, care va începe pe 21 decembrie (anumiţi cercetători indică data de 23 decembrie), un eveniment ce va fi celebrat în toată partea de sud a Mexicului şi în alte patru ţări, în care influenţa culturii maya a rezistat până în zilele noastre (Guatemala, Belize, Salvador şi Honduras). Această dată marchează sfârşitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de către unii drept o profeţie despre sfârşitul lumii.

Contribuţia adusă de civilizaţia maya, care şi-a atins apogeul în perioada 250 e.n. - 900 e.n., trece dincolo de aceste domenii. Potrivit oamenilor de ştiinţă, populaţia maya a contribuit şi la dezvoltarea altor domenii precum arhitectură, matematică, topografie, arta textilă şi gastronomie, iar aceste contribuţii sunt vizibile şi în zilele noastre. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici