Acordul cu detaliile tehnice pentru construirea muzeului Luvru din Abu Dhabi, semnat luni

Construirea filialei din Abu Dhabi a muzeului Luvru a intrat, luni, într-o nouă etapă importantă, agenţiile franceză şi emirată însărcinate cu realizarea proiectului semnând luni acordul cu privire la programul de lucru şi modalităţile de cooperare.

35 afișări
Imaginea articolului Acordul cu detaliile tehnice pentru construirea muzeului Luvru din Abu Dhabi, semnat luni

Muzeul Luvru

Contractul, care cuprinde detalii foarte tehnice, a fost semnat de reprezentanţii celor două agenţii, Bruno Maquart pentru France-Muséums şi şeicul sultan Ben Tahnoun pentru TDIC (Tourism Development and Investment Company). Evenimentul a avut loc la luxosul hotel Emirates Palace, în prezenţa ministrului francez al Culturii şi Comunicaţiilor, Christine Albanel.

Semnarea contractului urmează acordului istoric încheiat între Franţa şi Abu Dhabi, pe 6 martie 2007, prin care se prevede construirea unui muzeu universal purtând numele de Luvru Abu Dhabi.

Noul muzeu care va fi deschis la Abu Dhabi va putea expune opere de artă împrumutate de la muzeele franceze, mai ales de la Luvru, pe perioade cuprinse între şase luni şi doi ani. Muzeul, care va fi inaugurat până în 2012, este conceput de arhitectul francez Jean Nouvel şi va fi construit pe insula Saadiyat.

Acordul a fost încheiat pe 30 de ani şi prevede ca emiratul arab să compenseze muzeele franceze cu o sumă totală de aproximativ un miliard de euro, dintre care 400 de milioane să fie oferite muzeului Luvru.

Documentul încheiat luni detaliază, pe ani, cele 320 de servicii care vor fi furnizate de France-Muséums, de la constituirea colecţiilor de obiecte de artă la formarea echipelor, accesul publicului, clauze de asigurare şi rezolvarea diferendelor.

Şeicul sultan Ben Tahnoun, ministru al Turismului, şi-a exprimat bucuria faţă de acest acord, care nu este "numai unul istoric, ci şi unul care ajută la crearea districtului cultural Saadiyat, un proiect imens care nu ar exista fără Luvru". Viitorul muzeu este o parte dintr-un vast proiect cultural, care implică patru muzee şi un centru de spectacole ce vor forma "un district cultural", parte a unui uriaş complex turistic.

Fără a intra în detalii, Laurence Des Cars, director ştiinţific al France-Muséeums, a indicat că noul muzeu va "avea o identitate proprie", în timp ce Maquart a declarat că instituţia nu va fi "«un best of» al muzeelor franceze".

Acordul a fost criticat de opoziţia socialistă şi comunistă şi de numeroase personalităţi ale lumii artistice franceze, care vorbesc de risc de derivă comercială, ameninţarea integrităţii operelor şi risc de cenzură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici