"Adevăratul" moştenitor al tronului britanic a murit în Australia

Un şofer de motostivuitoare, considerat de istorici foarte serioşi drept "adevăratul" moştenitor al tronului Marii Britanii, a murit la vârsta de 71 de ani, în Australia, ţara lui de adopţie, a anunţat joi un ziar local.

1067 afișări
Imaginea articolului "Adevăratul" moştenitor al tronului britanic a murit în Australia

Mike Hastings (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mike Hastings era un aristocrat englez, al 14-lea conte de Loudon, şi a emigrat în Australia în 1960, în căutare aventurii.

În 2004, într-un documentar al postului de televiziune britanic Channel Four consacrat monarhiei britanice s-a afirmat că strămoşii lui Mike Hastings au fost îndepărtaţi abuziv de la tron, în secolul al XV-lea.

Hastings era un descendent al casei regale de York, al cărei război cu casa regală de Lancaster - două ramuri ale familiei Plantageneţilor - din a doua jumătate a secolului al XV-lea a rămas cunoscut în istoria britanică sub numele "Războiul celor două Roze".

Istoricul Michael Jones, care a participat la realizarea acelui documentar televizat, a descoperit câteva documente în catedrala din Rouen, din provincia franceză Normandia, care indică, după părerea lui, faptul că regele Edward al IV-lea (a domnit între anii 1461 şi 1483) era în realitate un copil nelegitim.

Tatăl său, Richard de York, lupta contra francezilor la Pontoise, iar mama sa, Cecilia, se afla la o distanţă de 200 de kilometri, la Rouen, în momentul conceperii copilului. Tatăl lui Edward al IV-lea ar fi, de fapt, un arcaş englez.

Dacă teoria istoricului britanic este adevărată, coroana ar fi trebuit să revină fratelui mai tânăr al lui Edward, George, duce de Clarence şi strămoş al lui Mike Hastings.

Mike Hastings, decedat pe 30 iunie şi înmormântat la Jerilderie, un sat aflat la o distanţă de 750 de kilometri de Sydney, potrivit publicaţiei Wagga Wagga Daily Advertiser, era în orice caz un republican convins.

Intervievat de AFP în 2005, el a arătat doar un interes limitat faţă de posibilitatea de a-şi apăra "drepturile".

"Cred că aş putea să îi trimit lui Lizzie (regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, n.r.) o mică factură pentru întârzierile acumulate la plata chiriei. De peste 500 de ani, familia acestei fete curajoase trăieşte în castelul meu!", a declarat el, râzând.

Fiul său Simon, devenit al 15-lea conte de Loudon, nu este nici el grăbit să îşi revendice "drepturile". "Mă voi gândi la asta mai târziu", a declarat el pentru Wagga Wagga Daily Advertiser.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici