Alberto Pisaniello, bucătar cu o stea Michelin, învaţă românii să facă pizza, la Romexpo

Alberto Pisaniello, un maestru bucătar italian care deţine o stea Michelin, a venit la Bucureşti să dea lecţii de făcut pizza, lasagna, de ales ingredientele perfecte şi, mai ales, să predea arta vorbitului cu pasiune despre savoarea bucătăriei italiene.

472 afișări
Imaginea articolului Alberto Pisaniello, bucătar cu o stea Michelin, învaţă românii să facă pizza, la Romexpo

Alberto Pisaniello, bucătar cu o stea Michelin, învaţă românii să facă pizza, la Romexpo (Imagine: Shutterstock)

Plin de vervă, cu un microfon după ureche, în stil MC, Pisaniello se agită, pentru a face demonstraţia perfectă de preparat pizza. Vorbeşte însufleţit, parţial în italiană, parţial în română, şi glumeşte cu asistenţii săi, în timp ce prăjeşte bucăţele de macrou în ulei de măsline şi adaugă "patrunjel" şi "piper negru" - ingrediente al căror nume îl spune apăsat, cu siguranţă, în limba română.

Pisaniello deţine o stea Michelin pentru cel mai mic şi cel mai drag restaurant al său, unde face mâncarea "care îi place lui".

Ştie o mulţime de reţete, dar spune că nu există o reţetă pentru pasiunea de a-ţi practica meseria: "Este ceva ce avem în noi, este ceva cu care te naşti".

Pisaniello, care are diplomă de inginer constructor, a învăţat să gătească de mic, împreună cu mama sa.

"Pentru că aveam această pasiune să mă joc cu aluatul, mama a înţeles că am un viitor ca bucătar", a declarat acesta pentru MEDIAFAX.

La 16 ani, Pisaniello lucra deja într-un restaurant, dar spune că trebuie să ajungi la 40 de ani ca să înţelegi despre ce vorbeşti când vorbeşti de gătit.

"Bucătăria este cultura unui popor, pentru că mâncarea este benzina oamenilor, deci automat fiecare naţiune pe care o vizitezi are propria bucătărie. Bucătăria spune totul despre un popor. Cred că bucătăria italiană este una dintre bucătăriile importante din lume, azi mai mult ca oricând, când este cunoscută dieta mediteraneană, care a apărut în Salerno", mai declară acesta pentru MEDIAFAX.

Despre bucătăria italiană, Pisaniello spune că este "una sănătoasă, cu ingrediente simple".

Maestrul bucătar iubeşte pizza Margherita, pentru că este prima pizza pe care a făcut-o, dar şi pentru că este în culorile Italiei, roşu - alb - verde (roşii - mozarella - busuioc).

Secretul unei pizza perfecte constă în ingrediente foarte bune şi simple. Astfel, pentru blat este nevoie de făină, apă şi drojdie.

Restul depinde de inspiraţie. Pisaniello spune că, în ceea ce priveşte pizza, există două şcoli de gândire: cea din sud şi cea din nord. El aparţine de şcoala de gândire din nord, din Napoli.

Pisaniello a mai declarat pentru MEDIAFAX că mâncarea al cărei secret îl ştie de la mama sa este lasagna, mâncarea pe care orice mamă italiană o are în portofoliu.

"Lasagne alla mama", povestită de Pisaniello, sună aşa: "Lasagna se face cu chifteluţe mici, mici, de porc sau de vită, prăjite în ulei, cu ceapă şi roşii. Sosul este aşezat între foi făcute din făină şi ou, iar deasupra sunt aşezate felii de mozzarella, parmezan ras şi busuioc".

În "trattoria" sa, Pisaniello are în meniu şi această lasagna. În schimb, în restaurantul său mic, recompensat cu o stea Michelin, acesta face numai reţetele care îi plac lui.

"Acolo gătesc bucătăria Mea , care îmi place Mie, care este foarte creativă, cu produse locale. Dar am o piaţă foarte mică, pentru că atunci când faci lucruri care plac tuturor ai o piaţă mare, când faci lucruri care îţi plac ţie, este ceva diferit", spune el. Specialitatea micului restaurant este ricotta prăjită.

Faima lui Pisaniello a depăşit de mult graniţele Italiei, făcându-l să devină un guru culinar internaţional, cunoscut de proprietari de restaurante din întreaga lume. Bucătari de pe toate continentele vin să se formeze sub îndrumarea lui Pisaniello, la restaurantul său din Nusco, lângă Napoli.

Revista newyorkeză Bon Appetit spune, de altfel, despre Pisaniello că este "bucătarul la care merg maeştrii bucătari americani atunci când au nevoie de inspiraţie".

Pisaniello a fost chef consultant pentru restaurante de prestigiu din Statele Unite, Italia şi Rusia. A publicat o carte, "46 Reţete de Pasta" (Edizioni Gribaudo). Colaborează cu două şcoli de gastronomie celebre - Şcoală Internaţională de bucătărie italiană ALMA şi ITALCOOK. A susţinut cursuri şi master class-uri de gastronomie în numeroase oraşe din lume (New York, New Orleans, Roma, Napoli, Bucureşti) şi a făcut demonstraţii de live cooking la cele mai cunoscute festivaluri gastronomice din Europa sau SUA.

Alberto Pisaniello, Massimo Francavilla, campion european la pizza, şi Matteo Scibilia, un specialist al bucătăriei italiene tradiţionale, se numără printre maeştrii bucătari invitaţi la Bucureşti, în perioada 7 - 11 martie, la Centrul expoziţional Romexpo, în cadrul Metro Expo 2012, pentru demonstraţii de live-cooking şi degustări. Sâmbătă şi duminică, publicul va putea să îi vadă în acţiune pe maeştrii bucătari italieni, să guste din preparatele gătite în cadrul evenimentului şi, în cazul vizitatorilor profesionişti, să se inspire din reţetele şi tehnicile bucătarilor pentru propriile restaurante şi pizzerii. Accesul în spaţiul expoziţional se face pe bază de bilet.

(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici