Albumul "21" al lui Adele, vândut într-un număr record de 5 milioane de exemplare - VIDEO

Albumul "21" al lui Adele s-a vândut într-un număr record de peste 5 milioane de exemplare, astfel de vânzări nemaifiind realizate de un material discografic într-un singur an din 2004, când discul lui Usher "Confessions" s-a vândut în 7,9 milioane de copii.

233 afișări
Imaginea articolului Albumul "21" al lui Adele, vândut într-un număr record de 5 milioane de exemplare - VIDEO

Albumul "21" al lui Adele, vândut într-un număr record de 5 milioane de exemplare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De altfel, vânzările de muzică din acest an sunt estimate în creştere cu peste 3% faţă de cele din 2010. O asemenea creştere nu a mai fost înregistrată tot din 2004, potrivit datelor furnizate de Nielsen Soundscan.

Analistul David Bakula a explicat rezultatele prin lansările mai bine promovate şi politicile de preţ şi promoţii mai agresive ale comercianţilor.

De exemplu, albumul cântăreţei Lady Gaga "Born This Way" s-a vândut pe Amazon.com la 99 de cenţi, cu mai puţin de o zecime din preţul majorităţii discurilor, ajungând să fie cumpărat şi de cei care nu constituie publicul ţintă al excentricei artiste americane.

Dacă în 2010 vânzările de muzică în format digital au crescut cu numai 1% faţă de anul precedent, anul acesta se estimează că acestea au sporit cu 10%.

Albumele se vând în continuare de două ori mai bine pe suport fizic, însă vânzările totale de muzică se împart aproximativ în mod egal între cele două formate.

Albumul "21" semnat de Adele s-a vândut pe suport fizic în peste 3,5 milioane de exemplare, mai mult decât orice disc din ultimii trei ani.

Numărul de exemplare vândute din cel mai de succes album lansat într-un an a fost într-o continuă scădere din 2004 până în 2008, când materialul "Tha Carter III" de Lil Wayne s-a vândut în doar 2,9 milioane de copii. Acesta a fost primul an în care albumul cel mai bine vândut nu a depăşit pragul de 3 milioane de copii.

Din 2008, vânzările au mai crescut, astfel că cele mai de succes albume din următorii doi ani au fost "Fearless" al lui Taylor Swift, cu 3,2 milioane de exemplare vândute, şi "Recovery" al lui Eminem (3,4 milioane de copii).

"Performanţa înregistrată de Adele în acest an indică o cerere mare pentru muzică bună, originală", apreciază Bakula. "Iată o artistă care s-a bucurat de un succes moderat înainte, dar nimic la amploarea aceasta, şi a reuşit cu două single-uri", a adăugat acesta, referindu-se la popularitatea de care s-au bucurat piesele "Rolling in the Deep" şi "Someone Like You" ale cântăreţei britanice.

Pe de altă parte, recordul stabilit de Adele pentru ultimii şapte ani reprezintă mai puţin de jumătate din vânzările de 11 milioane de copii de care s-a bucurat albumul "No Strings Attached" al trupei N'Sync în 2000. Acela a fost ultimul an în care cel mai de succes album s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici