Amat Escalante, câştigătorul premiului pentru regie la Cannes, vine la Les Films de Cannes à Bucarest

Cineastul mexican Amat Escalante, distins anul acesta cu premiul pentru regie la Cannes, pentru filmul "Heli", vine pentru prima dată în România, la cea de-a patra ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 şi 31 octombrie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

111 afișări
Imaginea articolului Amat Escalante, câştigătorul premiului pentru regie la Cannes, vine la Les Films de Cannes à Bucarest

Amat Escalante (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cineastul Amat Escalante, câştigătorul premiului pentru regie la Festivalul de la Cannes 2013, cu unul dintre cele mai controversate filme ale ediţiei, "Heli", vine pentru prima dată în România, la deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest.

Filmul "Heli" va deschide evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.

Regizorul este unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei, alături de Abdellatif Kechiche, câştigătorul premiului Palme d'Or 2013, care îşi va prezenta în premieră filmul "La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2/ Adele: Capitolele 1 şi 2".

Escalante, un autodidact remarcat de la primul său film, realizat la doar 26 de ani, va avea o discuţie cu studenţii de la şcolile de cinema, se va întâlni cu jurnaliştii români şi va răspunde întrebărilor spectatorilor la proiecţiile filmelor sale.

"Heli", un film cu o imagine impresionantă şi cu scene de violenţă extremă, a şocat audienţa de la Cannes. Mexicul de azi, o ţară a contrastelor şi paradoxurilor, este ca un câmp de luptă pe care cad victime familii întregi - circa 70.000 de oameni prinşi în războaiele duse de mafia drogurilor au murit în ultimii şapte ani. "Cu siguranţă, este filmul cel mai explicit şi mai realist în violenţa lui din tot ce am văzut la Cannes din 2009 încoace, de la Kinatay al lui Brillante Mendoza", scria Variety.

Estella are 12 ani şi locuieşte cu tatăl, cu fratele ei, Heli, cu soţia acestuia şi cu copilul lor. Nici prezentul şi nici viitorul nu par să le rezerve mare lucru. Un tânăr cadet de 17 ani se hotărăşte s-o ia de soţie şi să fugă împreună, însă are nevoie de bani. Drogurile confiscate de superiorii săi din poliţie şi oficial distruse i-ar putea aduce bani buni, aşa că tânărul decide să le fure. Consecinţele vor fi dramatice.

Amat Escalante, în vârstă de 34 de ani, a părăsit şcoala la 15 ani şi a intrat în lumea filmului, învăţând pe cont propriu. A trăit în Barcelona, Los Angeles, Austin, iar în prezent locuieşte în Guanajuato (Mexic) şi a fost asistent de regie al renumitului regizor mexican Carlos Reygadas, care a obţinut premiul pentru regie la Cannes în 2012, cu pelicula "Post Tenebras Lux".

Celelalte două lungmetraje ale sale, ambele premiate în numeroase festivaluri, au surprins audienţa de la Cannes. Debutul "Sangre", în 2005, distins cu premiul criticii internaţionale - FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard, este povestea unui tată a cărui rutină de cuplu este întreruptă de venirea fiicei sale dintr-o căsătorie anterioară. De asemenea, "Los Bastardos", inclus în aceeaşi secţiune a Festivalului de la Cannes, trei ani mai târziu, urmăreşte doi migranţi mexicani în Los Angeles, care primesc într-o zi o sarcină suspect de bine plătită. "Los Bastardos" va fi proiectat şi pentru spectatorii de la Bucureşti, în prezenţa regizorului.

"Heli" este distribuit în România de Asociaţia Macondo şi va putea fi văzut în cinematografele din România din 8 noiembrie.

Evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010, de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra va fi organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo.

Detalii despre filme, program şi bilete pot fi găsite pe site-ul oficial: www.filmedefestival.ro. De asemenea, mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Cea de-a patra ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 şi 31 octombrie, se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPRO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici