Angelina Jolie a vizitat o tabără de refugiaţi sirieni din Kurdistanul irakian

Actriţa americană Angelina Jolie a vizitat, duminică, tabăra de refugiaţi sirieni de la Domiz, în Kurdistanul irakian, de unde a lansat un apel la adresa ţărilor învecinate cu Siria, îndemnându-le să îşi lase frontierele deschise în faţa persoanelor refugiate.

209 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie a vizitat o tabără de refugiaţi sirieni din Kurdistanul irakian

Angelina Jolie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actriţa americană, care a devenit în acest an trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a salutat "bunăvoinţa guvernului (regiunii autonome) din Kurdistan şi a poporului său manifestată faţă de refugiaţii sirieni", cu ocazia vizitei sale în tabăra de la Domiz, unde a fost aclamată de persoanele care trăiesc în acest loc. Tabăra de la Domiz adăposteşte cel mai mare număr de refugiaţi sirieni de pe teritoriul irakian.

"M-am bucurat foarte mult când am aflat că guvernul (din Kurdistan) va continua să îşi menţină frontierele deschise pentru refugiaţii sirieni care au fugit din calea războiului din ţara lor, ce durează de un an şi jumătate", a declarat Angelina Jolie. "Această politică permite salvarea multor vieţi".

"Cel mai important lucru în acest moment este cooperarea ţărilor frontaliere (Siriei). Este vital ca frontierele să rămână deschise" în faţa refugiaţilor, a subliniat actriţa americană.

Regiunea Kurdistan, care se bucură de o mare autonomie în raport cu Bagdad, a fost prima care a permis accesul refugiaţilor sirieni pe teritoriul irakian, înainte ca guvernul federal să accepte să facă acelaşi lucru.

Potrivit site-ului UNHCR consacrat refugiaţilor sirieni, 25.508 dintre ei sunt deja înregistraţi în Irak, iar alţi 10.914 se află pe lista de aşteptare pentru a obţine acest statut.

"Ţinând cont de faptul că baia de sânge continuă în Siria, trebuie să ne aşteptăm cu toţii la un flux şi mai mare (de refugiaţi). Sunt încântată să aflu că guvernul (din Kurdistan) va continua să îi ajute", a declarat actriţa americană în faţa jurnaliştilor care au vizitat tabăra de la Domiz.

Înainte de vizita în Irak, Angelina Jolie s-a deplasat în Iordania, Liban şi Turcia, ţări care găzduiesc la rândul lor un număr foarte mare de refugiaţi din Siria.

În luna aprilie, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actriţa americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiaţi pe plan mondial.

Angelina Jolie, care a fost nominalizată pentru a doua oară la premiile Oscar în februarie 2009, pentru rolul din "Schimbul/ Changeling", regizat de Clint Eastwood, a devenit celebră graţie rolului principal din franciza "Lara Croft", a jucat în multe producţii cu succes la public, precum "Dl şi dna Smith", "A Mighty Heart", "Gia", dar a câştigat şi premiul Oscar pentru rol secundar, în 2000, cu rolul din "Tinereţe furată/ Girl, Interrupted". Ea a fost nominalizată la ediţia de anul acesta a Globurilor de Aur, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", pentru debutul său în regie, "In the Land of Blood and Honey".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici