Angelina Jolie cere Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze contra "violurilor de război"

Actriţa americană Angelina Jolie a criticat luni Consiliul de Securitate al ONU pentru pasivitatea dovedită în faţa numeroaselor violuri comise în timpul războaielor, precum cele din Siria şi din Republica Democratică Congo (RDC), îndemnându-i pe liderii lumii să ia măsuri contra acestor atrocităţi.

650 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie cere Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze contra "violurilor de război"

Angelina Jolie cere Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze contra "violurilor de război" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Violul este o armă de război (...), o ameninţare la adresa securităţii. Lupta contra violenţei sexuale este deci responsabilitatea voastră", a declarat actriţa americană într-un discurs pronunţat în faţa Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York. "Lumea nu consideră încă violurile din timpul războaielor ca fiind o prioritate", a mai spus aceasta.

"Dacă acest Consiliu decide ca violurile şi violenţele sexuale din timpul războaielor să devină o prioritate, atunci ele vor deveni o prioritate şi anumite progrese vor fi făcute. Dacă nu, atunci aceste orori vor continua", a adăugat actriţa americană, reamintind faptul că "sute de mii sau chiar milioane de femei, copii şi bărbaţi au fost violaţi în timpul conflictelor armate".

Actriţa a îndemnat cele 15 ţări membre în Consiliu "să îşi arate determinarea şi să facă ceva" împotriva acestor abuzuri şi "să îşi asume responsabilitatea".

"Acţiunile care trebuie întreprinse sunt cunoscute, ceea ce lipseşte este doar voinţa politică. Atunci când guvernele nu pot să acţioneze, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să acţioneze", a adăugat vedeta.

În luna martie, Angelina Jolie a mers, alături de ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, în Republica Democratică Congo pentru a atrage atenţia opiniei publice internaţionale asupra acestei chestiuni. Partea de est a RDC, unde trupele guvernamentale se războiesc cu rebelii din gruparea M23, este o zonă în care au fost comise sute de violuri.

Actriţa americană, care este şi trimis special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, a vizitat în luna iunie o tabără de refugiaţi sirieni în Iordania.

Ea a povestit în faţa Consiliului de Securitate că s-a întâlnit cu o refugiată siriană, victimă a unui viol, care a refuzat să îşi dea numele de teama represaliilor, dar şi pe mama unei fetiţe de cinci ani violată în faţa unui post de poliţie din Goma (estul RDC).

"Aceste crime sunt comise nu din cauza războiului, ci pentru că opinia şi comunitatea internaţională le permite", a adăugat ea, denunţând o "cultură a impunităţii".

Angelina Jolie consideră că "există multe subiecte pentru care membrii Consiliului de Securitate întâmpină dificultăţi în a se pune de acord, dar această situaţie nu trebuie repetată şi în cazul violenţelor sexuale".

Cei 15 membri ai Consiliului sunt profund divizaţi în ceea ce priveşte criza siriană, între occidentali care cer demisia preşedintelui Bashar al-Assad şi Rusia şi China, care încearcă să protejeze regimul de la Damasc.

"Vă rog, nu lăsaţi acest dosar să cadă în uitare după ce veţi părăsi această sală", a declarat actriţa americană în încheierea discursului pe care l-a susţinut în faţa ambasadorilor şi a miniştrilor reuniţi la New York.

Consiliul a adoptat o rezoluţie în care reiterează faptul că denunţă violenţele sexuale din timpul conflictelor militare. William Hague, care a prezidat şedinţa, a anunţat că o nouă reuniune pe această temă va avea loc în septembrie cu ocazia Adunării Generale a ONU.

În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actriţa americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiaţi pe plan mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici