Angelina Jolie nu mai are voie să filmeze în Bosnia

Autorităţile bosniace au anulat, miercuri, autorizaţia de filmare pentru un lungmetraj regizat de Angelina Jolie - o poveste de dragoste din timpul războiului din Bosnia -, în urma protestelor unei asociaţii de femei care au fost violate în timpul acestui conflict.

35 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie nu mai are voie să filmeze în Bosnia

Angelina Jolie nu mai are voie să filmeze în Bosnia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului de radio naţional (BHR1), ministrul Culturii al Federaţiei croato-musulmane, Gavrilo Grahovac, a revenit asupra unei decizii luate deja de ministerul său, prin care echipa lungmetrajului era autorizată să filmeze scene în regiunea de la Sarajevo şi Zenica (centrul Bosniei).

Potrivit presei locale, filmul prezintă povestea de dragoste dintre o musulmană violată şi atacatorul său, un sârb.

"Nu mai dispun de autorizaţia de filmare în Bosnia-Herţegovina. Vor avea autorizaţie dacă ne vor trimite un scenariu cu o poveste care să nu fie cea pe care o ştim acum, potrivit spuselor unor persoane care au citit scenariul", a spus Grahovac.

Potrivit publicaţiei Variety, filmul prezintă o simplă poveste de dragoste dintre un sârb şi o bosniacă, la începutul războiului şi influenţa conflictului asupra relaţiei lor.

O actriţă din Bosnia, Zana Marjanovic, angajată pentru a juca rolul principal, a declarat că este vorba de o "poveste de dragoste care are loc în timpul războiului din Bosnia" şi "nu promovează opinii politice".

"Nu putem împiedica filmarea în altă parte, dar putem să ne exprimăm totuşi dezacordul faţă de realizarea unui film care nu prezintă un adevăr şi care răneşte un număr mare de victime", spune Grahovac.

Actriţa americană a început deja filmările, în calitate de regizoare, în Ungaria şi aştepta să continue lucrul, în noiembrie, în Bosnia.

"Este o minciună. Între miile de mărturii ale femeilor violate în timpul războiului, nu există niciuna care să prezinte o poveste de dragoste între victimă şi călăul ei", a declarat Bakira Hasecic, preşedinta asociaţiei "Femei victime ale războiului" din Sarajevo.

Angelina Jolie, în vârstă de 35 de ani, este totodată producătoarea şi scenarista acestui film cu care debutează ca regizor.

Actriţa a anunţat că va regiza şi va juca într-un film a cărui acţiune se petrece în timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995), într-o declaraţie dată publicităţii, în luna august, de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi din cadrul ONU (ICNUR), organizaţie pentru care Jolie este ambasadoare a bunăvoinţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici