Articole celebre aparţinând lui Newton şi Franklin, postate online

Royal Society din Marea Britanie, cea mai veche instituţie ştiinţifică din lume, a anunţat, luni, că a postat online, în premieră, o serie de articole celebre aparţinând unor savanţi sau oameni vizionari, precum Isaac Newton şi Benjamin Franklin.

132 afișări
Imaginea articolului Articole celebre aparţinând lui Newton şi Franklin, postate online

Articole celebre aparţinând lui Newton şi Franklin, postate online

Royal Society a digitalizat câteva dintre cele mai faimoase articole publicate în revistele sale în ultimele secole, cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la înfiinţarea renumitei asociaţii britanice, în noiembrie 2010.

Printre aceste articole se află cel despre teoria lui Newton privind lumina şi culorile (1672), care continuă să se afle la baza fizicii teoretice din zilele noastre, şi cel semnat de Benjamin Franklin, unul dintre fondatorii Statelor Unite, despre o experienţă care a constat în lansarea unui zmeu în aer, în timpul unei furtuni, pentru a dovedi că fulgerele reprezintă o descărcare de sarcini electrice şi nu forţe supranaturale.

În aceeaşi colecţie digitalizată pot fi citite un articol cu o "terifiantă" descriere a unei transfuzii sangvine (1666), un studiu ştiinţific din 1770 ce confirmă că Wolfgang Amadeus Mozart era un geniu şi, mai recent, primele lucrări, din 1970, ale astrofizicianului Stephen Hawking despre găurile negre din univers.

Intitulat Trailblazing, site-ul interactiv www.trailblazing.royalsociety.org conţine circa 60 de articole selecţionate din cele 60.000 publicate în revistele Royal Society.

"Articolele ştiinţifice de pe Trailblazing prezintă căutările neîncetate ale oamenilor de ştiinţă din cursul ultimelor secole, mulţi dintre ei fiind membri ai Royal Society, încercările lor de evaluare şi construire a cunoştiinţelor noastre despre umanitate şi despre univers", a declarat Lord Martin Rees, preşedintele Royal Society.

Royal Society a fost înfiinţată, iniţial, ca o asociaţie de filosofi, care se reuneau pentru a discuta ideile filosofului şi omului de ştiinţă Francis Bacon.

Data ei oficială de înfiinţare este 20 noiembrie 1660, cu ocazia primei reuniuni a celor 12 membri fondatori, la Gresham College din Londra.

Asociaţia se reunea săptămânal pentru a asista la diverse experimente şi pentru a discuta diverse chestiuni ştiinţifice. Numele "Royal Society" a apărut pentru prima oară într-un document scris în anul 1661.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici