Artistul care şi-a montat o cameră video în ceafă, nevoit să o scoată

Wafaa Bilal, un profesor de la Universitatea din New York care şi-a grefat o cameră video în partea din spate a craniului, în cadrul unui proiect artistic, a fost nevoit să-şi scoată dispozitivul pentru că riscul de infecţie era foarte mare.

37 afișări
Imaginea articolului Artistul care şi-a montat o cameră video în ceafă, nevoit să o scoată

Artistul care şi-a grefat o cameră video în partea din spate a craniului, nevoit să o scoată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Wafaa Bilal, un profesor de origine irakiană de la Universitatea din New York, şi-a grefat, anul trecut, în noiembrie, o cameră video în partea din spate a craniului, în cadrul unui proiect artistic intitulat "The 3rd I" (Al treilea eu), care urma să dureze un an.

Deoarece medicii au refuzat să-i implanteze camera, Bilal a apelat la un salon de body-piercing din Los Angeles. Astfel, camera video a fost montată pe trei picioruşe ataşate pe o bază din titan inserată sub pielea de pe craniul artistului. Dispozitivul i-a provocat dureri, deşi făcea tratament cu antibiotice şi steroizi.

Săptămâna trecută, Wafaa Bilal a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru a i se îndepărta unul dintre cele trei picioruşe care susţineau camera video, pentru că riscul de infecţie era foarte mare.

El spune că speră ca în curând să îşi reataşeze camera video pe cele două picioruşe rămase, pentru a-şi continua insolitul proiect artistic.

Între timp, el a decis să-şi lege camera video la ceafă, pentru a nu întrerupe fluxul de imagini.

Potrivit unor fotografii apărute în presa americană, camera video care îi fusese grefată este rotundă şi are mărimea unui ceas de mână bărbătesc. Camera făcea fotografii la fiecare minut.

"The 3rd I" reprezintă unul dintre cele 23 de proiecte artistice comandate de Mathaf - Muzeul Arab de Artă Contemporană, care şi-a deschis porţile în decembrie 2010, la Doha, în Qatar. Cele 23 de proiecte vor face parte dintr-o expoziţie intitulată "Told/ Untold/ Retold".

"The 3rd I", un joc de cuvinte între expresiile "al treilea eu" şi "al treilea ochi", care se pronunţă la fel în limba engleză, reprezintă "o consecinţă a lucrărilor artistice precedente (ale lui Bilal, n.r.), care combină forme artistice diferite, precum fotografia, arta corporală, interpretările artistice, arta video", a declarat artistul.

Bilal, care a fugit din Irak în 1991, spune că proiectul este un comentariu la adresa modului în care este supravegheată societatea în prezent, oamenii petrecându-şi mare parte din vieţi sub "ochii" camerelor de supraveghere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici