Asteroizi ascunşi în strălucirea Soarelui. Astronomii au reperat cel mai mare asteroid potenţial periculos pentru Pământ din ultimii opt ani

  • Astronomii au reperat trei asteroizi apropiaţi de Pământ care se ascundeau nedetectaţi în strălucirea Soarelui.
  • Unul dintre asteroizi este cel mai mare obiect potenţial periculos care prezintă un risc pentru Pământ descoperit în ultimii opt ani.
  • Pentru a evita strălucirea soarelui, astronomii au profitat de şansa de a efectua observaţiile în timpul scurtei ferestre a crepusculului.
  • Descoperirile lor au fost publicate luni în The Astronomical Journal.
6212 afișări
Imaginea articolului Asteroizi ascunşi în strălucirea Soarelui. Astronomii au reperat cel mai mare asteroid potenţial periculos pentru Pământ din ultimii opt ani

Sursa foto: Twitter

O echipă internaţională a spionat rocile spaţiale în timp ce folosea Camera pentru energie întunecată aflată pe Telescopul de 4 metri Víctor M. Blanco, situat la Observatorul interamerican Cerro Tololo din Chile.
 
Unul dintre asteroizi, numit 2022 AP7, are o lăţime de 1.5 kilometri şi are o orbită care l-ar putea aduce în calea Pământului în viitor, însă cercetătorilor le este greu să ştie când, potrivit CNN.
 
„Sondajul nostru crepuscular cercetează zona aflată în interiorul orbitelor Pământului şi a lui Venus în căutarea asteroizilor", a declarat într-un comunicat Scott S. Sheppard, autorul principal al studiului, astronom la Earth & Planets Laboratory din cadrul Carnegie Institution for Science din Washington, DC. „Până în prezent am găsit doi asteroizi mari din apropierea Pământului care au un diametru de aproximativ 1 kilometru, o dimensiune pe care o numim "ucigaşi de planete"."
 
Oamenii de ştiinţă au stabilit că asteroidul traversează orbita Pământului, dar acest lucru se întâmplă atunci când Pământul se află în partea opusă a Soarelui, acest model va continua timp de secole, deoarece asteroidul are nevoie de cinci ani pentru a parcurge o orbită în jurul Soarelui. Dar, în timp, mişcarea orbitală a asteroidului va fi mai sincronizată cu cea a Pământului. Oamenii de ştiinţă nu cunosc orbita asteroidului cu suficientă precizie pentru a putea spune cât de periculos ar putea deveni în viitor, dar, deocamdată, "va sta la mare distanţă de Pământ", a declarat Sheppard.
 
Un asteroid din apropierea Pământului care măsoară 1 kilometru sau mai mare "ar avea un impact devastator asupra vieţii aşa cum o cunoaştem", a spus el. Praful şi poluanţii ar umple atmosfera timp de ani de zile, răcind planeta şi împiedicând lumina solară să ajungă la suprafaţa Pământului.

Ar fi un eveniment de extincţie în masă cum nu s-a mai văzut pe Pământ de milioane de ani", a spus Sheppard.

Echipa se aşteaptă să găsească mai mulţi asteroizi ”ucigaşi de planete” în cadrul studiului lor în următorii doi ani. Oamenii de ştiinţă cred că există aproximativ 1.000 de obiecte din apropierea Pământului cu dimensiuni mai mari de 1 kilometru, iar studiile din ultimul deceniu au găsit aproximativ 95% dintre acestea.
 
Ceilalţi doi asteroizi, 2021 LJ4 şi 2021 PH27, se află pe orbite mult mai sigure, care nu reprezintă un risc pentru Pământ.
 
Astronomii sunt însă intrigaţi de 2021 PH27, deoarece este cel mai apropiat asteroid cunoscut de Soare. Pe măsură ce roca spaţială se apropie de steaua noastră, suprafaţa sa atinge temperaturi suficient de ridicate pentru a topi plumbul.

Astronomii se confruntă cu adevărate provocări

Astronomii sunt însă intrigaţi de 2021 PH27, deoarece este cel mai apropiat asteroid cunoscut de Soare. Pe măsură ce roca spaţială se apropie de steaua noastră, suprafaţa sa atinge temperaturi suficient de ridicate pentru a topi plumbul.
 
Astronomii care vânează asteroizi se confruntă cu o adevărată provocare dacă vor să găsească roci spaţiale în interiorul sistemului solar intern - care include Mercur, Venus, Pământul, Marte şi centura principală de asteroizi. Pentru a evita lumina aspră a soarelui, ei au la dispoziţie doar două ferestre de 10 minute în fiecare noapte pentru a mătura zona cu telescoapele de la sol.
 
În timpul crepusculului, astronomii se confruntă în continuare cu complicaţiile unui cer strălucitor în fundal din cauza soarelui. Iar pentru a cerceta sistemul solar interior, telescoapele lor trebuie să se concentreze în apropierea orizontului, ceea ce înseamnă că trebuie să privească prin atmosfera groasă a Pământului şi prin efectele de înceţoşare ale acesteia.
 
Dacă lucrurile sună complicat pentru telescoapele terestre, observaţiile sistemului solar interior sunt imposibile pentru telescoapele spaţiale precum Hubble şi James Webb, deoarece căldura şi lumina intensă a Soarelui le-ar putea prăji instrumentele, motiv pentru care ambele observatoare spaţiale sunt îndreptate în direcţia opusă stelei.
 
Capacitatea de câmp larg a Dark Energy Camera i-a ajutat pe astronomi să depăşească provocările legate de observaţii şi au reuşit să măture în detaliu întinderi vaste ale cerului nopţii.
 
Obiectele din apropierea Pământului sunt asteroizi şi comete cu o orbită care le plasează la o distanţă de 48,3 milioane de kilometri de Pământ. Detectarea ameninţării reprezentate de obiectele apropiate de Pământ care ar putea provoca daune grave este un obiectiv principal al NASA şi al altor organizaţii spaţiale din întreaga lume.
 
Deşi NASA a demonstrat recent că poate modifica cu succes mişcarea unui asteroid în spaţiu cu ajutorul misiunii Double Asteroid Redirection Test, sau DART, din septembrie, astronomii trebuie mai întâi să găsească roci spaţiale care reprezintă o ameninţare pentru planeta noastră. Instrumente precum Dark Energy Camera, precum şi viitoarele observatoare spaţiale, cum ar fi Near Earth Object Surveyor, pot localiza asteroizi necunoscuţi anterior.
 
Studierea şi înţelegerea populaţiilor de asteroizi îi va ajuta, de asemenea, pe oamenii de ştiinţă să înveţe distribuţia şi dinamica rocilor spaţiale - cum ar fi modul în care căldura soarelui le poate fractura şi fragmenta în timp.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici