Astronomii gălăţeni au descoperit o stea într-o constelaţie îndepărtată. Ce nume a primit corpul ceresc

  • Astronomii gălăţeni au descoperit o stea într-o constelaţie îndepărtată.
  • Steaua a fost botezată Galaţi V15.
  • Corpul ceresc se află la o distanţă de 13.600 ani-lumină de Pământ.
304 afișări
Imaginea articolului  Astronomii gălăţeni au descoperit o stea într-o constelaţie îndepărtată. Ce nume a primit corpul ceresc

Astronomii gălăţeni au descoperit o stea într-o constelaţie îndepărtată. Ce nume a primit corpul ceresc

Astronomii gălăţeni au făcut o nouă descoperire importantă. Cu ajutorul aparatelor performante de la Observatorul Astronomic din Galaţi, ei au descoperit o stea variabilă într-o constelaţie îndepărtată.

Descoperirea a fost făcută în luna aprilie, dar specialiştii au avut nevoie de timp pentru a o confirma. Recent, steaua a fost trecută în mod oficial în baza internaţională fiind botezată Galaţi V15.

„În urma analizei curbei de lumină, s-a constatat că este o stea variabilă necunoscută de tipul EW (W Ursae Majoris) şi s-a determinat minimul şi maximul strălucirii, dar şi perioada de variabiliate care este de aproximativ 8,77 ore. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile. Steaua variabilă, descoperită în dreptul nebuloasei IC 1396 din constelaţia Cefeu, a primit denumire de Galaţi V15”, au anunţat reprezentanţii Observatorului Astronomic gălăţean.

Potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic gălăţean, stelele variabile de tip EW (W Ursae Majoris) sunt  sisteme formate din două corpuri care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce determină să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar.

Steaua Galaţi V15 se află într-o nebuloasă situată în constelaţia Cefeu. Aceasta este un amestec de praf şi gaz cosmic în care se formează noi stele. Folosind metode ştiinţifice, astronomii gălăţeni au stabilit că distanţa până la steaua variabilă este de aproximativ 13.600 ani-lumină.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici