Astronomii sunt pregătiţi să vadă apariţia primelor stele. Telescopul James Webb urmează să fie lansat

  • Oamenii de ştiinţă sunt pregătiţi să vadă naşterea primelor stele imediat după apariţia Big Bang-ului.
  • Telescopul James Webb, care urmează să fie lansat la sfârşitul acestui an, va permite astronomilor să privească înapoi în timp, la fel cum s-a întâmplat în cazul Big Bang.
660 afișări
Imaginea articolului Astronomii sunt pregătiţi să vadă apariţia primelor stele. Telescopul James Webb urmează să fie lansat

Astronomii sunt pregătiţi să vadă apariţia primelor stele. Telescopul James Webb urmează să fie lansat

Telescopul Hubble, observatorul spaţial zburător, care a dezvăluit misterele universului, a descoperit găuri negre, nebuloase, galaxii şi constelaţii. Totuşi, singurul lucru pe care nu l-a putut face este să arate momentul în care primele stele ale universului au început să strălucească, potrivit India Today.

Astronomii au calculat acum momentul în care primele stele au început să strălucească. Cunoscut ca răsăritul cosmic, evenimentul a avut loc la aproape 250 până la 350 de milioane de ani după Big Bang, iar astronomii au calculat că vor putea vedea naşterea acestor prime stele, încă de anul viitor.

Astronomii speră că Telescopul James Webb, care va fi lansat până la sfârşitul acestui an, va putea să privească înapoi în timp şi să asiste la începutul universului, odată cu naşterea acestor prime stele alimentate de fuziunea nucleară.

Astronomii estimează că universul a apărut acum aproape 13,8 miliarde de ani, dar a rămas liniştit şi întunecat câteva milioane de ani, după care hidrogenul gazos s-a reunit sub efectul gravitaţiei pentru a atinge temperaturi atât de ridicate, încât a dus la reacţii de fuziune, astfel au apărut primele stele.

Într-o lucrare publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, o echipă internaţională de astronomi a descris modul în care au folosit imagini din telescoapele Hubble şi Spitzer pentru a examina şase dintre cele mai îndepărtate galaxii.

Astronomii cred că naşterea stelelor a fost un proces treptat care a avut loc unul după altul, în loc de o explozie coordonată. „Am constatat că vârstele celor şase galaxii la care ne-am uitat erau uşor diferite, aşa că nu s-au aprins toate simultan. Aşteptăm acum cu nerăbdare lansarea telescopului spaţial James Webb. Are de şapte ori mai multă lumină puterea Hubble şi se extinde şi mai mult în infraroşu, ceea ce este crucial pentru a ne întoarce mai departe în timp", a declarat prof. Richard Ellis de la University College London.

Telescopul James Webb va înlocui telescopul spaţial Hubble de epocă care a acţionat până acum ca un binoclu în călătoria cosmosului. Este posibil ca telescopul să fie lansat pe 31 octombrie, potrivit NASA. Odată pornit, va oferi o oportunitate unică de a studia originile universului. „Telescopul va examina fiecare fază a istoriei cosmice: de la primele străluciri luminoase după Big Bang, la formarea galaxiilor, stelelor şi planetelor până la evoluţia propriului nostru sistem solar", a spus NASA.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici