Avvenire: Filmul "Elizabeth: Epoca de aur" este anticatolic

Avvenire, cotidianul Bisericii catolice italiene, a calificat drept "anticatolic" filmul "Elizabeth: Epoca de aur" în regia indianului Shekhar Kapur, cu Cate Blanchett în rolul reginei Elizabeth I a Angliei, fiind de părere că "deformează istoria în mod pervers", transmite AFP.

3 afișări
Imaginea articolului Avvenire: Filmul "Elizabeth: Epoca de aur" este anticatolic

Avvenire: Filmul "Elizabeth: Epoca de aur" este anticatolic

"Filmul dedicat «Reginei fecioare» deformează adevărul istoric şi reia toate clişeele anglo-saxone împotriva «obscurantismului papilor»", scrie jurnalul sub titlul "«Elizabeth» anticatolică", în ediţia online de miercuri.

"Un film care deformează istoria într-un mod atât de profund şi pervers nu poate fi considerat «frumos»", scrie jurnalistul Franco Cardini.

Filmul prezentat în avanpremieră europeană pe 19 octombrie, la Festivalul de Film de la Roma, prezintă o regină a Angliei crescută în religia protestantă şi care trebuie, în 1585, în acelaşi timp, să înfrunte singurătatea unei femei aflate la putere, fără soţ şi copii, şi să administreze războiul dificil împotriva Spaniei catolice.

"Adversarul său, Filip al Spaniei, este, bineînţeles, caricaturizat ca un catolic feroce şi fanatic, care agită rozariul ca pe o armă, care visează să supună lumea întreagă credinţei catolice. Înfrângerea sa este prezentată ca o victorie luminoasă a gândirii libere împotriva tenebrelor Inchiziţiei", mai scrie jurnalul.

"Toate aceste lucruri fac parte dintr-un anticlericalism al secolului al XIX-lea de cea mai joasă speţă", conchide Avvenire.

După un prim film "Elizabeth" (1999) dedicat acestei regine, Shekhar Kapur s-a întors din nou la actriţa australiană Cate Blanchett, pentru a doua parte a unei trilogii dedicate suveranei supranumite "Regina fecioară".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici