Balul Operei a readus, prin vals şi muzica lui Johann Strauss, tradiţia vieneză la Cluj-Napoca - GALERIE FOTO

Balul Operei, găzduit în incinta Operei Naţionale, a readus, anul acesta, când împlineşte 20 de ani, prin vals şi muzică, tradiţia vieneză la Cluj-Napoca.

1993 afișări
Imaginea articolului Balul Operei a readus, prin vals şi muzica lui Johann Strauss, tradiţia vieneză la Cluj-Napoca - GALERIE FOTO

Balul Operei a readus, prin vals şi muzica lui Johann Strauss, tradiţia vieneză la Cluj-Napoca (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Balul Operei este evenimentul monden şi cultural al anului la Cluj-Napoca, prilej pentru etalarea rochiilor de seară de către doamne şi de cinstire a personalităţilor urbei, care primesc diploma de Senior al Cetăţii.

Intrarea se face pe covorul roşu, oaspeţii fiind întâmpinaţi de aranjamente florale deosebite. Limuzine elegante trag pe dreapta, la bordura trotuarului din faţa clădirii Operei Naţionale Cluj-Napoca, iluminată de gală.

Pe covorul roşu aşternut până la intrare păşesc, sub blitz-urile aparatelor foto ale presei, doamne şi domnişoare elegante, etalând rochii de seară, acoperite discret de blănuri, dar şi domni în frac negru, cu papion la gât. E sâmbătă seara şi începe Balul Operei, evenimentul monden şi cultural al anului, când toată lumea bună a oraşului îşi dă întâlnire în sala de spectacole a Operei.

Rând pe rând, îşi fac apariţia preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, alături de soţie, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, parlamentari ai judeţului, universitari, reprezentanţi ai administraţiei locale, oameni de afaceri, artişti. La intrare, forfota se linişteşte, iar lumea îi face loc mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, care urcă în loja care i-a fost rezervată.

În hol, fotografii o asaltează pe modelul Bianca Drăguşanu, îmbrăcată într-o rochie lungă bleumarin, sosită la bal alături de doi prieteni clujeni.

Balustradele de marmură ale scărilor de la intrare sunt pline de un aranjament floral constând din trandafiri roşii şi orhidee albe.

Organizatorul Balului Operei, Matei Miko, explică de ce a ales Viena şi tradiţia sa pentru ediţia din acest an.

"Pentru mulţi dintre ardeleni, Viena este o nostalgie, un loc pe care îl consideră aproape acasă şi în care toţi visează să ajungă să trăiască. Sperăm ca prin această ediţie să le aducem o bucurie. Am ales <<Servus, Viena>>, ca titlul la împlinirea a 20 de ani a Balului Operei, pentru că Viena ar putea juca un rol important în viaţa noastră de zi cu zi, a clujenilor şi ardelenilor, aşa cum a mai jucat odată, ca şi capitală a Imperiului Habsburgic. Noua strategie a Dunării, din care şi România face parte, ne poate pune într-o poziţie avantajoasă şi interesantă pentru noi. Aceste legături din trecut, prezent şi poate şi din viitor cu Viena, ne-a făcut să aducem această temă. E contribuţia noastră pentru candidatura Clujului la titlul de capitală culturală europeană în 2020”, a declarat Matei Miko.

Luminile din foyerul clădirii se sting rând pe rând, iar invitaţii îşi ocupă locurile în sală.

Balul debutează cu un recital susţinut de preotul cântăreţ Marius Ciprian Pop, urmat de spectacolul de vals, operă şi balet "Servus, Viena”, în cadrul căruia au fost prezentate selecţiuni din lirica a doi compozitori austrieci, Johann Strauss-tatăl şi Johann Strauss-fiul. În fundal, s-au derulat imagini cu palatele şi bisericile din Viena – Schonbrun, Hofburg, Sf. Ştefan, momentul fiind încheiat de "Dunărea Albastră”.

Organizatorii au pregătit în pauză Festivalul de Artă Culinară "Gusturi Transilvane” unde invitaţii au avut ocazia să deguste mâncăruri tradiţionale cu specific austriac, oferite de două restaurante cu profil, printre care s-au numărat "gulaşul de cabaline”, pregătit din carne de măgar sau cal, murături asortate, cu usturoi şi morcovi, cârnaţi cu caşcaval şi cârnaţi albi, dar şi ştrudele cu mere, după o veche reţetă vieneză.

Valsul tradiţional al Balului Operei a fost prezentat de 12 cupluri de elevi ai Centrului de Excelenţă Cluj-Napoca, toţi premianţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Băieţii au valsat în cămăşi albe, având la gât un papion negru, dar domnişoarele în rochii lungi, de culoare albă sau crem.

În cadrul programului, pe scena Operei au fost decernate diplomele pentru "Seniorii Cetăţii”, prin care se recunosc meritele a 15 personalităţi ale oraşului, universitari sau oameni de afaceri. O astfel de diplomă i-a revenit şi primarului Sibiului, Klaus Iohannis, fost absolvent al Facultăţii de Fizică a Universităţii "Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Acesta nu a ajuns la Cluj, dar a transmis un mesaj în care a arătat că este onorat de diploma primită.

Pe scenă au fost decernate şi Premiile Mecena, acordat preşedintelui unei bănci din Cluj-Napoca, şi "Lya Hubic" decernat "Cvartetului Transilvan" de la Academia de Muzică, Liceului de Coregrafie, Liceului de Muzică dar şi unor artişti lirici şi dirijori. S-au decernat şi premiile "Emblemele Cetăţii”, unor companii clujene.

Un moment gustat de public a fost şi cel al prezentărilor de modă ale unei firme de lenjerie intimă, dar şi unor tineri creatori, precum George Hoşbotă sau Carmen Emanuela Pop, aceasta din urmă cu o colecţie de haine în alb, imitând uniforme militare. Fostul rector al Universităţii de Arte şi Design (UAD) Cluj-Napoca, Ioan Sbârciu, în prezent senator de Bistriţa, a decernat, în lipsă, premiul "Moda Cum Laudae” stilistei Zina Dumitrescu, despre care a spus că a contribuit la "emanciparea modei în România şi la apariţia unei noi generaţii de creatori de modă”.

Prima seară a Balului Operei s-a încheiat târziu după miezul nopţii, urmând ca duminică, la Gala Laureaţilor, să aibă loc un recital susţinut de violonistul Gabriel Croitoru, care va cânta cu vioara Guarnieri - "Catedrala" care i-a aparţinut lui George Enescu, acompaniat de pianistul Horia Mihail.

(Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici