Banksy deschide un magazin în Londra: Obiectele sale de artă pot fi achiziţionate pentru sume care încep de la 12 dolari | FOTO, VIDEO

Artistul britanic Banksy a confirmat că va deschide în Londra un magazin numit Gross Domestic Product (Produs Intern Brut) în care îşi va expune lucrările, acestea putând fi achiziţionate pentru sume care încep de la 12 dolari (10 lire sterline), potrivit Forbes.

675 afișări
Imaginea articolului Banksy deschide un magazin în Londra: Obiectele sale de artă pot fi achiziţionate pentru sume care încep de la 12 dolari | FOTO, VIDEO

Banksy va deschide un magazin în Londra; obiectele sale de artă au preţuri de la 12 dolari

Magazinul va fi amplasat în localitatea Croydon din sudul Londrei şi va putea fi "cel mai bine văzut noaptea", potrivit lui Banksy.

Printre obiectele care vor fi vândute se află şi vesta purtată de muzicianul Stormzy proiectată de artist şi un covor din blană în forma tigrului Tony, o mascotă pentru cereale.

Banksy a declarat că deschide magazinul din cauza unor dispute legale pe care le-a avut cu o companie ce comercializează felicitări.

"O companie de felicitări contestă marca pe care o deţin privind propria creaţie. Încearcă să păstreze drepturile asupra numelui meu, astfel încât să îşi poată vinde produsele false Banksy în mod legal", a declarat, marţi, artistul într-un comunicat, publicat pe reţeaua de socializare online Instagram.

Potrivit The Guardian, Mark Stephens, un avocat care se ocupă cu astfel de speţe şi fondatorul Design and Artists Copyright Society, a numit cazul "un veritabil litigiu ludic" şi l-a îndemnat pe Banksy să facă demersurile legale: "Banksy se află într-o poziţie dificilă. Nu produce propria marcă, iar legea este clară: dacă titularul mărcii nu o foloseşte, atunci aceasta poate fi transferată altcuiva care o va întrebuinţa".

Magazinul în sine nu se va ocupa cu vânzarea obiectelor de artă, iar uşile lui vor fi mereu închise. Obiectele de artă vor putea fi admirate doar din exterior, iar cei interesaţi să le cumpere vor fi direcţionaţi către pagina grossdomesticproduct.com. Pentru moment, pagina afişează mesajul "vom deschide în curând".

Pe de altă parte, "Devolved Parliament", cea mai mare lucrare pe pânză cunoscută a artistului Banksy, un comentariu caustic la adresa politicienilor britanici, va fi scoasă la licitaţie joi, la casa Sotheby's din Londra, fiind evaluată la 1,5 - 2 milioane de lire sterline (1,68 - 2,24 milioane de euro).

Banksy este celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială. Considerat un reprezentant al curentului street art, el este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

Acesta a apărut în documentarul "Exit Through the Gift Shop", pe care l-a şi regizat şi în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo. În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

Taguri:
banksy,
artă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici