Bârfa, mai puternică decât adevărul

Oamenii au tendinţa de a crede mai degrabă informaţiile răspândite pe canalele neoficiale, chiar şi atunci când li se prezintă dovezi ale contrariului, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători germani, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Bârfa, mai puternică decât adevărul

Bârfa, mai puternică decât adevărul

Cercetătorii, care şi-au testat studenţii cu ajutorul unui joc pe calculator, au mai descoperit că bârfa joacă un rol important în luarea deciziilor, a indicat Ralf Sommerfeld, specialist în biologia evoluţiei la Institutul Max Planck din Germania, coordonator al studiului.

"Am demonstrat că bârfa are o puternică influenţă... chiar şi când participanţii au acces atât la informaţiile originale cât şi la bârfa despre respectiva situaţie", au indicat cercetătorii. "În concluzie, este evident că bârfa are un puternic potenţial de manipulare", au adăugat aceştia.

În cadrul studiului, cercetătorii au dat unor studenţi nişte sume de bani. Aceştia au avut voie să ofere o parte din suma primită altor colegi, pe parcursul mai multor runde. Studenţii au scris nişte note false despre modul în care s-au comportat colegii, care au putut fi citite de toţi participanţii la studiu. În cadrul testelor, a existat tendinţa de a oferi mai puţini bani colegilor descrişi ca "avari obraznici" sau "Harpagon", şi mai mulţi bani celor descrişi ca "jucători generoşi" sau "jucători prietenoşi".

În a doua etapă, studenţii au fost informaţi despre deciziile reale luate de colegi, dar au primit şi informaţii false, care contraziceau dovezile. Studenţii şi-au bazat decizia de a oferi bani pe bârfă mai degrabă decât pe adevăr, a indicat Sommerfeld. "În mod raţional, dacă ştii ce au făcut ceilalţi ar trebui să-ţi pese, dar ei au ţinut în continuare seama de bârfe", a spus cercetătorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici