Berlinale: Premiile celei de-a 69-a ediţii, acordate sâmbătă. România prezentă cu lungmetrajul „Monştri.”

Premiile celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin vor fi acordate sâmbătă seară, după zece zile de proiecţii, care au adunat peste 400 de producţii cinematografice.

124 afișări
Imaginea articolului Berlinale: Premiile celei de-a 69-a ediţii, acordate sâmbătă. România prezentă cu lungmetrajul „Monştri.”

Berlinale: Premiile celei de-a 69-a ediţii, acordate sâmbătă. România prezentă cu lungmetrajul „Monştri.”

România a fost prezentă la eveniment cu un singur lungmetraj, semnat de regizorul Marius Olteanu şi inclus în secţiunea necompetiţională Forum. Pelicula "Monştri." a fost inclusă în selecţia dedicată proiectelor experimentale, punând accent pe avangardă, eseuri, reportaje politice, peisaje cinematografice încă necunoscute. Deşi Forum este o secţiune necompetiţională, "Monştri." este eligibil pentru premiul pentru debut acordat la Berlinale. Acest trofeu poate fi acordat unei producţii de debut din competiţia internaţională, precum şi din secţiunile Forum, Panorama, Perspektive Deutsches Kino şi Generation.

Pe lângă producţia românească "Monştri.", România a mai fost reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2019 de Cătălin Cristuţiu, în calitate de monteur, şi Bogdan Georgescu, în calitate de producător creativ al producţiei argentiniano-germane "Blue Boy", de Manuel Abrąmović, care a fost inclusă în secţiunea Berlinale Shorts.

Regizorul chilian Sebastián Lelio şi producătoarea de film şi actriţa britanică Trudie Styler se numără printre membrii juriului internaţional al ediţiei de anul acesta a Berlinalei, prezidat de actriţa franceză Juliette Binoche. Li se alătură în juriu criticul de film american Justin Chang, actriţa germană Sandra Hüller şi curatorul şi scriitorul american Rajendra Roy.

În toate secţiunile manifestării, nu mai puţin de 20 de producţii, realizate de cineaşti din 25 de ţări, au fost prezentate în premieră mondială.

Pentru urşii de aur şi argint au concurat iniţial 17 filme, dintre care şapte sunt regizate de femei.

Dintre acestea, filmul "Yi miao zhong (One Second)", de Zhang Yimou, din China, a fost retras din festival cu câteva zile înainte de premieră. Filmul ar urmări aventurile unui prizonier dintr-o tabără de muncă din timpul Revoluţiei Culturale din China, iar motivul oficial pentru anularea proiecţiilor l-au reprezentat "dificultăţile tehnice întâlnite în timpul postproducţiei".

La ediţia de anul acesta a Berlinalei, actriţa de film şi televiziune britanică Charlotte Rampling a primit Ursul de Aur pentru întreaga carieră.

Premiul Ursul de Aur i-a revenit, în 2018, lungmetrajului "Nu mă atinge-mă/ Touch me not", al regizoarei Adina Pintilie, care a primit şi trofeul pentru cel mai bun film de debut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici