Bijuterii antice de aur de peste 60 de milioane de euro, furate din Ucraina, au fost confiscate în Spania

Spania a confiscat artefacte antice din aur în valoare de 60 de milioane de euro furate din Ucraina, după ce hoţii au fost prinşi în timp ce încercau să le vândă la Madrid, a anunţat luni poliţia spaniolă.

482 afișări
Imaginea articolului Bijuterii antice de aur de peste 60 de milioane de euro, furate din Ucraina, au fost confiscate în Spania

Sursa foto: X/Twitter

Autorităţile spaniole au confiscat bijuterii scitice în valoare de 60 de milioane de euro despre care spun că au fost furate din Ucraina. Poliţia a declarat că cele 11 piese antice din aur au fost scoase ilegal din Ucraina în 2016 pentru a fi revândute în Spania.
 
Brăţările, colierele şi cerceii, din secolele VIII-IV î.Hr., aveau documente falsificate care spuneau că aparţin Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
 
Sciţii au fost un popor nomad care a dominat părţi din Europa de Est şi Asia, inclusiv ceea ce este astăzi sudul Ucrainei, din jurul anului 800 î.Hr. până în anul 400 d.Hr. Erau cunoscuţi pentru bogata lor moştenire culturală şi pentru abilităţile lor de prelucrare a metalelor, în special în ceea ce priveşte fabricarea de bijuterii elaborate din aur.
 
Separat, autorităţile ucrainene au declarat săptămâna trecută că au recuperat 14 obiecte arheologice care ar fi fost furate din zonele ocupate de Rusia. Un bărbat rus a fost arestat după ce a încercat să le introducă ilegal în SUA, relatează BBC.
 
Printre obiecte se numără un topor neolitic datând din aproximativ 5.000-3.000 î.Hr.
 
"Se poate spune cu siguranţă că Ucraina a primit un nou transport de armament. Singura capcană este că acest armament este incredibil de vechi", a remarcat ironic ministrul interimar al Culturii din Ucraina, Rostyslav Karandieiev, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Artefactele create de civilizaţia scitică se numără printre cele mai cunoscute moşteniri istorice ale Ucrainei.
 
Arheologii ucraineni spun că aurul scitic deţinut în muzeele ucrainene din zonele aflate sub ocupaţie rusă a fost jefuit de la invazia pe scară largă de anul trecut.
 
Se estimează că pierderile cauzate de presupusele jafuri ruseşti asupra patrimoniului istoric şi artistic al Ucrainei se ridică la sute de milioane de euro.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici