Britanicii sunt bucătari mai buni decât francezii

Francezii, renumiţi pe plan mondial pentru talentul lor în arta culinară, petrec în realitate mai puţin timp în bucătărie decât britanicii şi gătesc preparate mai puţin exotice decât aceştia, potrivit unui sondaj ale cărui rezultate au fost publicate marţi.

17 afișări
Imaginea articolului Britanicii sunt bucătari mai buni decât francezii

Britanicii sunt bucătari mai buni decât francezii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 72% dintre britanici gătesc la domiciliu în fiecare zi, comparativ cu 59% dintre francezi, potrivit unui sondaj efectuat în rândul cititorilor revistelor Madame Figaro (Franţa) şi Olive, editată de grupul BBC (Marea Britanie).

Atunci când se află în bucătărie, 50% dintre britanici petrec cel puţin 30 de minute pentru a găti diverse preparate culinare, comparativ cu 27% dintre francezi.

Francezii mănâncă la restaurant, în medie, de trei ori pe lună, comparativ cu britanicii, care fac acest lucru de două ori pe lună.

Britanicii par, totodată, mai pricepuţi în arta culinară specifică altor ţări: 99% dintre britanici şi 87% dintre francezi ştiu să gătească preparate italiene, 76% dintre britanici şi 40% dintre francezi gătesc uneori preparate specifice bucătăriei chinezeşti, iar 76% dintre britanici şi 31% dintre francezi gătesc, în anumite ocazii, preparate indiene.

În schimb, francezii sunt mai numeroşi în ceea ce priveşte prepararea reţetelor marocane comparativ cu vecinii lor de peste Canalul Mânecii.

Bucătăria italiană este preferată atât de francezi, cât şi de britanici, însă doar 1% dintre francezi au ales gastronomia britanică drept favorită.

Pentru cititorii britanici ai revistei Olive, "crêpe suzette" (clătite franţuzeşti) reprezintă preparatul culinar emblematic pentru bucătăria franceză, însă francezii consideră că tradiţia lor culinară este cel mai bine reprezentată de preparatele cu carne de viţel, urmate de renumitul foie gras.

Cititorii revistei Madame Figaro au ales "Christmas pudding" (budinca de Crăciun) drept simbolul gastronomiei britanice. La rândul lor, britanicii au "decernat" acest titlu unui tip de friptură cu budincă de Yorkshire, pe locurile următoare clasându-se "fish and chips" (peşte prăjit cu cartofi prăjiţi) şi tradiţionalul mic dejun britanic alcătuit din ouă ochiuri, cârnaţi, şuncă şi fasole verde.

Sébastien Stehli, redactorul-şef al revistei Madame Figaro, consideră că atât francezii, cât şi britancii "se îndreaptă către o bucătărie internaţională, mai deschisă, curioasă în privinţa altor culturi şi mai puţin naţionalistă".

Sondajul a fost efectuat în ianuarie, pe un eşantion alcătuit din 2.061 de cititori ai revistei Olive şi 1.345 de cititori ai revistei Madame Figaro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici