Bryan Ferry - show complet în Capitală, în care muzica a fost pusă în evidenţă la cote maxime

Bryan Ferry a susţinut, duminică seară, la Arenele Romane, primul său concert din România, care s-a dovedit a fi un show complet, în care muzica de calitate s-a îmbinat într-un mod fericit cu eleganţa şi farmecul personal al celebrului muzician britanic, spre bucuria publicului prezent la eveniment.

451 afișări
Imaginea articolului Bryan Ferry - show complet în Capitală, în care muzica a fost pusă în evidenţă la cote maxime

Bryan Ferry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 2.000 de spectatori au participat duminică seară la concertul pe care artistul britanic Bryan Ferry l-a susţinut începând cu ora 20.50 la Arenele Romane din Bucureşti, alături de alţi 12 artişti, într-un show a cărui producţie s-a ridicat la peste 1 milion de lire sterline, după cum au anunţat organizatorii evenimentului, One Event.

Stilul şi eleganţa au fost, aşa cum era de aşteptat, cuvintele cheie ale evenimentului Bryan Ferry la Bucureşti. Distincţia artistului britanic - care a fost îmbrăcat pe tot parcursul concertului într-un costum negru cu cravată - s-a răsfrânt atât asupra artiştilor şi artistelor de pe scenă, la rândul lor foarte eleganţi, cât şi asupra publicului care s-a comportat foarte civilizat pe tot parcursul manifestării, cântând, susţinându-l în permanenţă pe Bryan Ferry, iar, în partea a doua a show-ului, dansând pe melodiile acestuia. Chiar şi bodyguarzii care au păzit în permanenţă scena pe care evolua artistul au adoptat o altă ţinută, demnă de un asemenea concert, renunţând la celebrele tricouri mulate, în favoarea unor costume sobre.

În concertul de la Bucureşti renumitul muzician, textier şi compozitor britanic, a interpretat atât piese de pe albumele lui solo, mai vechi sau mai noi - "Olympia", cât şi piese din portofoliul legendarei trupe Roxy Music, al cărei membru fondator este.

Bryan Ferry a reuşit să capteze atenţia publicului încă de la prima piesă a concertului - "I Put A Spell On You". Pe lângă calitatea interpretării şi sonorizării, s-au remarcat şi proiecţiile de pe ecranul gigant din spatele scenei, în ton cu piesele interpretate, şi mai ales cele două dansatoare foarte frumoase şi provocatoare, în rochiţe scurte şi mulate.

În concert a urmat una dintre cele mai cunoscute piese interpretate de Bryan Ferry - "Slave To Love" - , primită cu ropote de aplauze de către public, fapt care l-a bucurat în mod evident pe artistul britanic, care la finalul melodiei li s-a adresat celor prezenţi la show-ul său: "Vă mulţumesc foarte mult. Este minunat să fiu aici, Bucureşti!". De altfel, Bryan Ferry s-a adresat publicului de mai multe ori pe parcursul concertului, mulţumindu-le celor prezenţi şi stârnind de fiecare dată aplauze.

În prima parte a concertului, care a durat circa 50 de minute, Bryan Ferry a interpretat 11 piese, între care s-au regăsit şi cunoscutele melodii "Don't Stop the Dance", "Make You Feel My Love", "You Can Dance", "Like a Hurricane", "Reason or Rhyme", dar şi "Alphaville". Totodată, Ferry le-a explicat spectatorilor că melodia "Alphaville", care apare pe cel mai recent album al său, "Olympia", a fost inspirată de un film creat de cunoscutul regizor Jean-Luc Godard.

După o scurtă pauză, de circa zece minute, artistul a revenit pe scenă, pentru o a doua parte a concertului, mai dinamică, în care publicul a renunţat să mai stea pe scaune şi a început să danseze.

Partea a doua a concertului a debutat instrumental cu "Tara", urmată de "Bitter Sweet", ambele piese fiind aplaudate îndelung. Atmosfera a fost completată de cele două dansatoare care au apărut pe scenă costumate în celebrul personaj Catwoman.

În concert au urmat nu mai puţin apreciatele "Oh, Yeah!", "Avalon" şi "My Only Love". De altfel, după melodia "My Only Love", ale cărei versuri au fost interpretate în cor de public, artistul i-a prezentat pe membrii formaţiei, în aplauzele mulţimii.

La primele acorduri din melodia "Love Is the Drug" publicul a "explodat", spectatorii ridicându-se rapid de pe scaune şi strângându-se lângă scenă pentru a fi mai aproape de Bryan Ferry. Oameni de toate vârstele au cântat şi au dansat în ritmul muzicii, în timp ce Ferry s-a întreţinut pe scenă cu cele două dansatoare, de această dată costumate în rochiţe scurte şi multate de culoare roz.

Un punct forte al concertului a fost acela că, în ciuda faptului că au existat diferite categorii de bilete, în funcţie de poziţia locurilor în arenă, sectoarele nu au fost delimitate prin cordoane. S-a creat astfel o atmosferă relaxată în rândul publicului, care s-a putut mişca liber în incinta Arenelor Romane, fapt care a permis de altfel şi o mai mare apropiere de scenă, spre bucuria tuturor.

Ritmul dinamic al show-ului a fost completat de "Let's Stick Together", piesă care trebuia să încheie concertul, primită tot cu ropote de aplauze de publicul care a continuat să cânte şi să danseze alături de artist.

La cererea publicului, Bryan Ferry a mai cântat cunoscuta melodie "Jealous Guy", după care în ropotele de aplauze ale spectatorilor a plecat discret de pe scenă.

Un show complet, de calitate, în care muzica a fost pusă în evidenţă la cel mai înalt nivel, concertul susţinut de Bryan Ferry la Arenele Romane s-ar fi putut regăsi cu succes şi într-o secţiune a Festivalului "George Enescu".

Păcat că primul concert susţinut în România de Bryan Ferry a fost "umbrit" de neînţelegerile dintre organizatorii concertului şi cei care au găzduit show-ul, administratorii Arenelor Romane, care au degenerat în zvonuri privind anularea evenimentului cu doar câteva ore înainte de începerea lui. Concertul lui Bryan Ferry, anunţat de la ora 20.00, a început în jurul orei 20.50, iar accesul publicului la Arenele Romane s-a făcut de la ora 19.20, faţă de ora 18.00, când ar fi trebuit să fie deschise porţile.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, a declarat duminică seară, pentru MEDIAFAX, că un echipaj al Secţiei 14 de poliţie s-a deplasat la Arenele Romane, după ce un număr mare de oameni se adunaseră în faţa porţilor ce trebuiau deschise de la ora 18.00. Spectatorilor, care nu au putut intra până la 19.20 la Arenele Romane, li s-a spus că există nişte neînţelegeri între organizatorii concertului şi echipa cântăreţului. Diana Sarca a precizat însă că nu a fost depusă vreo plângere la Poliţie şi nici nu a existat vreun incident în rândul publicului.

Pe de altă parte, contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii One Event - organizatorii concertului - au declarat că au existat unele neînţelegi contractuale, care au fost rezolvate, însă nu au dat alte detalii.

Concertul susţinut în România de Bryan Ferry a fost cel de-al 36-lea din actualul turneu european al artistului. Producţia şi conceptul acestui nou show marca Bryan Ferry se ridică la peste 1 milion de lire sterline şi poartă semnătura unuia dintre băieţii cântăreţului, Isaac Ferry.

În vârstă de 65 de ani, Bryan Ferry este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni britanici din toate timpurile. A devenit faimos încă de la începutul anilor '70 pentru stilul său vocal suav şi melancolic, pentru prezenţa scenică impecabilă şi elegantă şi pentru stilul vestimentar inconfundabil.

De-a lungul carierei impresionante, el a înregistrat nu mai puţin de 13 albume solo, trei dintre ele ajungând pe primul loc în Marea Britanie şi opt albume cu Roxy Music. De asemenea 10 din single-urile lansate de Ferry au intrat în Top 5 şi Top 10 UK Charts, în timp ce multe dintre hiturile sale au apărut pe diferite compilaţii şi soundtrack-uri de filme şi documentare precum "Nouă Săptămâni şi ½" în regia lui Adrian Lyne, "Bitter Moon" al lui Roman Polansky, "Legend" de Ridley Scott, "Phenomenon" de Jon Turteltaub şi "The Walker" al lui Woody Harrelson.

Spectacolul de la Bucureşti a promovat noul material discografic al artistului, lansat în toamna anului trecut. Intitulat "Olympia", albumul conţine atât piese înregistrate alături de foştii colegi din Roxy Music, cât şi colaborări cu artişti renumiţi precum David Stewart (Eurythmics), Johnny Greenwood (Radiohead), Flea (Red Hot Chili Peppers), Scissor Sisters, Groove Armada şi David Gilmour (Pink Floyd). Intrat direct în Top 20, discul a fost foarte bine primit de presa de specialitate şi de public, mulţi considerându-l cel mai bun material al artistului din ultimii 20 de ani.

(Material realizat de Mădălina Cerban, madalina.cerban@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici