Cabaretul Moulin Rouge a sărbătorit împlinirea a 125 de ani de activitate

Cabaretul Moulin Rouge, amplasat în animatul cartier Pigalle din Paris, leagăn al French Cancan-ului imortalizat de pictorul Henri de Toulouse-Lautrec, a sărbătorit luni împlinirea a 125 de ani de activitate, afişând în plină criză a industriei de divertisment o sănătate insolentă.

1427 afișări
Imaginea articolului Cabaretul Moulin Rouge a sărbătorit împlinirea a 125 de ani de activitate

Cabaretul Moulin Rouge a sărbătorit împlinirea a 125 de ani de activitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În culisele cabaretului parizian, portrete ale celebrelor sale dansatoare Mistinguett, La Goulue, La Môme Fromage şi Nini Pattes en l'air continuă să aducă noroc urmaşelor lor.

Cu un grad de ocupare de 97%, deschis 365 de seri pe an şi cu ajutorul celor două show-uri zilnice (de la ora 21.00 şi de la ora 23.00), care atrag 1.800 de spectatori, Moulin Rouge, decanul de vârstă al cabaretelor franceze, nu cunoaşte experienţa crizei.

Unul dintre cele mai fotografiate simboluri franceze şi pariziene alături de turnul Eiffel, palatul Versailles şi Disneyland Paris, cabaretul Moulin Rouge primeşte 600.000 de spectatori pe an, iar jumătate dintre ei sunt turişti străini, în special chinezi, ruşi şi americani.

Anul trecut, cifra de afaceri a cabaretului, care are 450 de angajaţi, a fost de 65 de milioane de euro.

În fiecare seară, magia renaşte cu un spectacol de revistă tradiţional, marcat de pene şi strasuri, care celebrează frumuseţea celor 60 de "Doriss Girls", dansatoarele de la Moulin Rouge de 14 naţionalităţi diferite, care sunt obligate să deţină o diplomă în dans clasic şi să aibă o înălţime de cel puţin 175 de centimetri.

Cei 20 de "Doriss Boys" care le însoţesc pe scenă, alături de 10 artişti specializaţi în exerciţii de forţă, acrobaţi şi jongleri, în timpul celor mai spectaculoase numere din show-uri, trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 185 de centimetri.

De mai multe ori pe an, mult aşteptatele sesiuni de angajare la Moulin Rouge atrag zeci de candidate, selecţionate riguros de directoarea trupei de balet, Janet Pharaoh.

Timp de două ore, în decorul Belle époque al uriaşei săli centrale de la Moulin Rouge, păsări ale paradisului, gorgone şi alte creaturi fantastice se luptă într-o piscină cu cinci pitoni adevăraţi, dar şi cu piraţi, clovni foarte sexy şi femei-animal, invitându-i pe spectatori la Balul guvernatorului, în arenă, într-un templu hindus, înainte de a "retrăi" eliberarea Parisului, cu ocazia unui omagiu adus femeilor, pe ritmuri de java şi jazz. Fiecare tablou celebrează iubirea.

Punctul culminant al spectacolului "Féérie" este un număr impecabil de French Cancan, cu jupoane dezvelite aşa cum se cuvine, în ritmul strigătelor scoase de "Doriss Girls", cu picioarele în aer. "Acesta este singurul, unicul, originalul French Cancan", spune Jean-Jacques Clérico, directorul de la Moulin Rouge, a cărui familie a condus însă mult timp asupra celuilalt mare cabaret parizian, Le Lido.

Moulin Rouge şi-a deschis porţile pe 6 octombrie 1889. Foarte repede, cabaretul a devenit un loc de atracţie principal pentru viaţa de noapte pariziană. Parizienii au descoperit, cu admiraţie, îndrăzneţul cadril cu picioarele ridicate, un dans ce dezvăluie jupoanele, pe care Charles Morton l-a denumit "French Cancan", care necesită însă calităţi artistice şi fizice deosebite.

Succesul a fost atât de mare încât Edward al VII-lea, prinţ de Wales, s-a aflat în sală, pe 26 octombrie 1890. Dezvelindu-şi jupoanele, celebra dansatoare La Goulue i se adresează chiar în mijlocul spectacolului: "Hei, Wales, vrei să plăteşti tu şampania?".

Trei ani mai târziu, printre alte extravaganţe, Balul Quat'z'arts, cu dansatoarele sale goale, a parafat renumele internaţional al cabaretului Moulin Rouge. După cineastul John Huston, în 1952, regizorul Baz Luhrmann a adus pe marele ecran, în 2001, extraordinara istorie a celebrului cabaret, cu Nicole Kidman în rolul Satine, una dintre marile dansatoare din spectacolele de revistă din Belle Epoque.

Mistinguett, Edith Piaf, Maurice Chevalier, Yves Montand, Liza Minnelli, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra şi chiar La Toya Jackson, o efemeră atracţie pentru turişti în anii '90, au evoluat pe scena cabaretului Moulin Rouge în cadrul unor spectacole de gală.

Fără a programa un show special, a 125-a aniversare a cabaretului a fost umbrită de decesul, în această vară, la 87 de ani, a lui Doris Haug, directoarea trupei de balet de la Moulin Rouge din 1957 şi fondatoarea companiei de balet a cabaretului. Dansatoarele sale, "Doriss Girls", i-au adus un ultim omagiu săptămâna trecută în cadrul unei ceremonii religioase speciale, organizată în Montmartre.

Cabaretul Moulin Rouge, în cifre şi detalii insolite:

- 6 octombrie 1889: inaugurarea oficială a cabaretului Moulin Rouge, supranumit "palatul dansului şi al femeii"

- 600.000 de spectatori pe an, două spectacole pe seară, şapte zile din şapte

- 50% sunt clienţi francezi, 50% sunt străini (în principal chinezi, ruşi şi americani)

- capacitate de 900 de locuri

- 450 de angajaţi şi artişti dintre care 80 dansatori (60 Doriss Girls şi 20 Doriss Boys de 14 naţionalităţi) şi 120 maeştri de sală, şefi de servire şi chelneri (cea mai mare echipă de servire din Franţa)

- cifră de afaceri de 65 de milioane de euro în 2013

- investiţie de 8 milioane de euro pentru crearea spectacolului de revistă "Féérie"

- 1.000 de costume cu pene, strasuri şi paiete, reînnoite cu regularitate

- 800 de perechi de pantofi cu mărimi de la 37 la 46, creaţi pe măsură

- 40 de tone de apă într-un acvariu uriaş cu 5 pitoni adevăraţi

- 240.000 de sticle de şampanie pe an (primul client pe plan mondial pentru producătorii de şampanie, din afara lanţurilor mari de distribuţie)

Recorduri mondiale stabilite de trupa de dansatori de la Moulin Rouge, certificate de Guinness Book:

- cel mai mare număr de bătăi din picioare (720) în 30 de secunde, record stabilit de 30 dansatoare de French Cancan

- cel mai mare număr de şpagate de French Cancan în sărituri consecutive: 62 în 30 secunde, executate de 30 de dansatoare

- recordul de piruete pe sol legate în 30 de secunde cu 34 de şpagate în plină rotaţie, figură de dans denumită "serpillière"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici