Câinii pot adulmeca stresul din respiraţia stăpânului

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit că patrupezii pot mirosi stresul în respiraţia şi transpiraţia noastră.
  • Tovarăşii canini au dovedit încă o dată cât de bine cunosc sentimentele stăpânilor, de data aceasta în cadrul unui test ştiinţific de adulmecare.
518 afișări
Imaginea articolului Câinii pot adulmeca stresul din respiraţia stăpânului

Câinii pot adulmeca stresul din respiraţia stăpânului

Câinii îşi experimentează lumea prin miros. Iar abilităţile lor extrem de sensibile de detectare a mirosului sunt deja folosite pentru a detecta droguri, explozibili şi boli, inclusiv anumite tipuri de cancer, diabet şi chiar Covid.
 
Patru câini, animale de companie oferite voluntar de către proprietarii lor, au fost antrenaţi să "aleagă" una dintre cele trei cutii de mirosuri.
 
Şi în peste 650 din 700 de încercări, au identificat cu succes o mostră de transpiraţie sau de respiraţie care fusese luată de la o persoană stresată.
 
Cercetătorii, de la Universitatea Queen's din Belfast, speră că studiul lor, publicat în revista Plos One, va ajuta la antrenarea câinilor de terapie, potrivit BBC.
 
Aveam o mulţime de dovezi că aceştia pot capta mirosuri de la oameni care sunt asociate cu anumite afecţiuni medicale sau boli, dar nu avem prea multe dovezi că pot mirosi diferenţe în starea noastră psihologică", a declarat cercetătorul principal Clara Wilson.
 
Cei 36 de voluntari umani şi-au raportat nivelul de stres înainte şi după ce au rezolvat o problemă dificilă de matematică.
 
Fiecare cutie conţinea o mostră din transpiraţia sau respiraţia lor de dinainte sau, atâta timp cât tensiunea arterială şi ritmul cardiac au crescut şi ele, de după.
 
Iar dacă câinii, Treo, Fingal, Soot şi Winnie, stăteau nemişcaţi sau se aşezau în faţa probei "stresate", erau recompensaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici