Cântăreaţa islandeză Björk sprijină independenţa Scoţiei prin intermediul unei piese reorchestrate - AUDIO

Cântăreaţa Björk îi îndeamnă pe scoţieni să voteze în favoarea independenţei ţării lor la referendumul organizat joi în Marea Britanie, prin intermediul unei piese din 2008, "Declare Independence", pe care artista islandeză a reorchestrat-o şi a publicat-o pe pagina ei de Facebook.

167 afișări
Imaginea articolului Cântăreaţa islandeză Björk sprijină independenţa Scoţiei prin intermediul unei piese reorchestrate - AUDIO

Björk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit site-ului revistei New Musical Express, Björk a publicat pe contul ei de Facebook o versiune uşor modificată a piesei sale "Declare Independence", adăugând în textul original un vers inedit: "Scotland! Scotland! Scotland!". Michel Gondry a regizat videoclipul piesei originale "Declare Independence", care a fost lansată ca single în 2008.

Prin această iniţiativă, cântăreaţa Björk şi-a adăugat numele pe lista artiştilor care susţin campania "Yes" ("Da"), organizată cu scopul de a-i convinge pe scoţieni să voteze în favoarea independenţei ţării lor. Stuart Braithwaite, membru al trupei rock Mogwai, a fost extrem de implicat în această campanie. Marţi, el a publicat pe Twitter o fotografie cu o casă scoţiană vopsită în culorile campaniei "Yes".

De altfel, trupa Mogwai s-a aflat printre artiştii invitaţi să urce pe scenă într-un concert pro-independenţă, intitulat "A Night for Scotland", organizat duminică seară. Franz Ferdinand, Amy Macdonald, Frightened Rabbit, Eddi Reader şi Lorraine McIntosh şi Ricky Ross, componenţi ai grupului Deacon Blue, au cântat cu acea ocazie în faţa unui public de aproape 3.000 de persoane.

În schimb, printre muzicienii care i-au îndemnat pe scoţieni să voteze pentru menţinerea Scoţiei în Regatul Unit al Marii Britanii se numără câteva nume sonore din industria muzicală, precum Mick Jagger, Sting, Brian Ferry şi David Gilmour, care au semnat - alături de alte 200 de celebrităţi - o scrisoare deschisă, luna trecută, dată publicităţii în cadrul campaniei "Let's Stay Together".

Scoţienii sunt chemaţi la urne, joi, pentru a decide dacă Scoţia ar trebui să devină o ţară independentă. Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos-MORI, adepţii independenţei Scoţiei sunt creditaţi cu 49% din totalul voturilor, iar cei care vor vota împotrivă, cu 51% din totalul voturilor. Sondajul nu a inclus persoanele indecise.

Björk a stârnit un scandal uriaş în China în 2008 şi a determinat modificarea regulamentului privind accesul artiştilor străini în această ţară. Acel regulament a fost înăsprit în 2008, după ce cântăreaţa islandeză Björk a început să strige pe scenă "Tibet! Tibet!", la finalul cântecului ei "Declare Independence", în timpul unui concert pe care îl susţinea la Shanghai. Ministrul Culturii a declarat ulterior că "show-ul ei politic a încălcat nu doar legile şi regulamentele chineze şi a lezat sentimentele poporului chinez, ci a încălcat şi codul profesional al oricărui artist".

Björk este o cântăreaţă, compozitoare, actriţă şi producătoare muzicală islandeză, considerată drept una dintre cele mai talentate şi mai versatile interprete ale generaţiei sale. De-a lungul carierei, Björk a lansat opt albume de studio şi a compus coloana sonoră pentru două lungmetraje. Cunoscută pentru vocea ei expresivă, Björk a inclus în muzica ei numeroase influenţe provenind din stiluri muzicale diferite, precum pop, rock alternativ, jazz, muzică ambientală, muzică electronică, folk şi trip-hop, artista islandeză fiind celebră, totodată, pentru costumele excentrice pe care le poartă pe scenă şi pentru originalitatea videoclipurilor sale. Björk a primit 13 nominalizări la premiile Grammy, o nominalizare la Oscar şi alte două pentru Globurile de Aur. Pentru rolul din lungmetrajul "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark", regizat de Lars von Trier, artista islandeză a fost nominalizată la Oscar şi premiată la Festivalul de Film de la Cannes, în anul 2000.

În octombrie 2011, Björk a lansat cel de-al optulea album de studio din carieră, "Biophilia", un material discografic conceptual despre natură, ale cărui piese erau inspirate de teme precum ADN-ul, plăcile tectonice şi cristalele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici