Capacul unui sarcofag roman din colecţia lui Emile Zola, scos la licitaţie

Capacul unui sarcofag roman datând din secolul al III-lea d.Cr., care a făcut parte din colecţia de artă a scriitorului francez Emile Zola, va fi vândut la licitaţie, joi, la New York, a anunţat, marţi, casa de licitaţii Sotheby's.

42 afișări
Imaginea articolului Capacul unui sarcofag roman din colecţia lui Emile Zola, scos la licitaţie

Capacul unui sarcofag roman din colecţia lui Emile Zola, scos la licitaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest capac, cu o lungime de doi metri şi o înălţime de 63 de centimetri, "conţine reprezentarea a patru scene dionisiace, într-un decor arhitectural sofisticat, înconjurate de satiri şi de bacante, este o piesă rară, deoarece nu există decât patru sau cinci în lume", a explicat Florent Heintz, vicepreşedintele departamentului de artă antică romană şi egipteană din cadrul casei Sotheby's.

Preţul estimat pentru acest obiect, scos la vânzare împreună cu alte o sută de opere de artă, este cuprins între 150.000 şi 250.000 de dolari.

Descoperirea achiziţiei acestui capac din marmură de către Emile Zola datează doar de câteva zile.

Capacul a stat aproape 300 de ani la Roma, în celebra colecţie de artă a familiei Borghese, reapărând apoi, succesiv, în colecţia actriţei franceze Cécile Sorel, care a făcut din el un element de decor pentru sala de baie a apartamentului ei din Paris, iar apoi în colecţia lui Paul Reynaud, ministru în timpul celei de-a treia republici franceze, preşedintele Consiliului francez pentru o scurtă perioadă, înainte de venirea la putere a mareşalului Pétain.

Istoria acestui capac de sarcofag avea o "zonă de umbră" de 50 de ani, dar, cercetând baza de date a Muzeului Luvru, Florent Heintz a descoperit că făcea parte dintr-o "moştenire Emile Zola", o succesiune deschisă în 1903, la un an de la moartea autorului operelor "Thérèse Raquin" şi "Rougon-Macquart".

În jurnalul său intim, Zola povesteşte cum, în timpul unui voiaj la Roma, un prieten diplomat, Edouard Lefebvre de Béhaine, l-a condus la familia Borghese, care, ruinată, îşi scotea la vânzare colecţia de obiecte din marmură. Cuplul Zola a cumpărat zece obiecte, printre care şi acest capac de sarcofag, a explicat Florent Heintz.

Obiectele din marmură au fost livrate la locuinţa din Paris a scriitorului în 1895. În urma acestui transport a supravieţuit până în zilele noastre doar o scrisoare adresată organelor vamale franceze, în care Emile Zola se plângea de nivelul ridicat al taxelor pe care a trebuit să le plătească pentru aceste "produse de import".

Romancierul francez Émile Zola este considerat cel mai important reprezentant al curentului naturalist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici