Care este locuitorul cu numărul 7 miliarde? Ce ţări revendică bebeluşul "câştigător" - FOTO

La Manila sau la Kaliningrad? Fată sau băiat? Mai multe ţări au "revendicat", luni, naţionalitatea locuitorului cu numărul 7.000.000.000 de pe Terra, prilej pentru ONU de a atrage atenţia asupra provocărilor cu care se va confrunta omenirea în viitor datorită creşterii demografice.

1239 afișări
Imaginea articolului Care este locuitorul cu numărul 7 miliarde? Ce ţări revendică bebeluşul "câştigător" - FOTO

Care este locuitorul cu numărul 7 miliarde? Ce ţări revendică bebeluşul "câştigător" (Imagine: Shutterstock)

Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins în 1999. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebeluş născut la Sarajevo, ca fiind locuitorul cu numărul 6.000.000.000 de pe planeta noastră.

De această dată, ONU a evitat să desemneze în avans un "câştigător" al statutului de locuitor cu numărul 7.000.000.000, iar mai multe ţări au anunţat că fericitul ales s-a născut pe teritoriile lor.

În această "cursă", Filipine a fost cea mai rapidă ţară. Danica May Camacho, născută duminică, cu două minute înainte de miezul nopţii, într-una dintre cele mai sărace ţări din lume, este o fetiţă care a avut la naştere greutatea de 2,5 kilograme. Părinţii ei, Florante Camacho şi Camille Dalura, au fost felicitaţi de funcţionari de la ONU, care au adus cu ei un tort pentru această ocazie specială.

"E atât de frumoasă. Nu-mi vine să cred că ea este locuitorul cu numărul 7.000.000.000 de pe planetă", a declarat Camille Dalura, în sala de naşteri a Jose Fabella Memorial Hospital, un spital public din capitala filipineză, invadat de jurnalişti.

Potrivit United Nations Population Fund (UNFPA), Filipine ocupă locul al 12-lea în topul celor mai populate ţări din lume, cu 94,9 milioane de locuitori, dintre care 54% au mai puţin de 25 de ani.

Însă India - ţara-continent care numără 1,24 miliarde de locuitori şi care va deveni până în anul 2025 ţara cu cea mai mare populaţie din lume, depăşind China, urmând să aibă o populaţie de 1,5 miliarde de locuitori - a anunţat la rândul ei că Nargis, locuitorul cu numărul 7.000.000.000, s-a născut pe teritoriul său.

Fetiţa s-a născut la ora locală 07.20 (01.50 GMT), dintr-o mamă de 23 de ani şi un tată de 25 de ani, în satul Mall din statul indian Uttar Pradesh, a declarat un purtător de cuvânt de la Plan International, o organizaţie de caritate cu sediul în Marea Britanie.

Pe de altă parte, două regiuni ruse, una orientală, Kamceatka, iar cealaltă occidentală, Kaliningrad, îşi revendică şi ele "titlul" locuitorului cu numărul 7.000.000.000.

Kamceatka, o peninsulă izolată şi puţin populată de pe ţărimul Oceanului Pacific, a fost prima care a anunţat naşterea "candidatului" ei oficial, luni, la ora locală 00.19 (16.19 GMT, duminică), care a primit prenumele Alexandru.

"Ţara noastră, aşa cum ştim, începe cu Kamceatka şi de aceea considerăm că bebeluşul din Kamceatka este primul nou-născut din Rusia, în ziua în care populaţia planetei ajunge la 7 miliarde", a declarat într-un comunicat guvernatorul acestei regiuni, Vladimir Iliukhin.

Însă regiunea Kaliningrad, o enclavă rusă dintre Polonia şi Lituania, situată la o distanţă de 7.400 de kilometri de Kamceatka, are propriul ei "pretendent": Piotr Nikolaev s-a născut luni, la ora locală 00.02 (21.02 GMT, duminică) şi a avut la naştere greutatea de 3,6 kilograme.

Referindu-se la acest veritabil "concurs" al bebeluşilor, Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, care va marca evenimentul printr-o conferinţă de presă, a spus că momentul în care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate.

"Nu este doar o chestiune care ţine de cifre. Este vorba de istoria umanităţii", a declarat el, săptămâna trecută, în timp ce vizita o şcoală newyorkeză.

Pentru ţările cele mai sărace, guvernele se vor confrunta cu dificultatea de a oferi locuri de muncă "armatei" de tineri care vor deveni activi pe piaţa forţei de muncă, fără a mai lua în calcul încălzirea globală, seceta şi dezvoltarea necontrolată a megalopolisurilor, potrivit unui raport UNFPA.

"Şapte miliarde de persoane au nevoie de hrană. De energie. De oferte interesante în domeniul locurilor de muncă şi al educaţiei. De drepturi şi de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea să-ţi creşti copiii în pace şi siguranţă. Tot ceea ce fiecare îşi doreşte pentru sine, înmulţit de 7 miliarde de ori", a declarat Ban Ki-moon.

Organizaţia United Nations Population Fund (UNFPA), care a publicat vineri cel mai recent raport al ei, consideră că populaţia Terrei va continua să crească pentru a ajunge la 9,3 miliarde de locuitori în anul 2050 şi la peste 10 miliarde de locuitori până la sfârşitul acestui secol.

La nivelul continentelor, cea mai mare creştere se va înregistra în Africa, a cărei populaţie a depăşit 1 miliard de locuitori în 2009 şi va depăşi 2 miliarde de locuitori până în 2044.

Potrivit ONU, până în anul 2025, India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume, devansând China, urmând să atingă în acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici