Câţiva cercetători au descoperit, din întâmplare, cea mai nordică insulă din lume

  • A fost descoperită cea mai nordică insulă din lume.
  • Insula se află în largul coastelor Groenlandei.
  • Insula de 60x30m este cel mai apropiat punct de uscat de Polul Nord, spun cercetătorii.
2181 afișări
Imaginea articolului Câţiva cercetători au descoperit, din întâmplare, cea mai nordică insulă din lume

Sursă FOTO: Hepta

Autor: Alexandru Toader

Un grup de oameni de ştiinţă afirmă că au descoperit, din întâmplare, ceea ce cred că este cea mai nordică insulă din lume, în largul coastelor Groenlandei.

În luna iulie, oamenii de ştiinţă au zburat pentru a colecta mostre la ceea ce credeau că este insula Oodaaq, care este cunoscută din 1978. Dar când au verificat poziţia lor cu oficialul danez responsabil cu înregistrarea insulelor arctice, au constatat că se aflau cu 800 m mai la nord, potrivit BBC.

Insula de 60x30m este cel mai apropiat punct de uscat de Polul Nord, spun ei. Groenlanda este un vast teritoriu arctic autonom care aparţine Danemarcei.

„Insula a fost descoperită în timpul unei expediţii de cercetare danezo-elveţiene, pe care eu o coordonam”, a declarat, pentru BBC, conducătorul ştiinţific Morten Rasch, de la Staţia Arctică din Groenlanda, Universitatea din Copenhaga.

„Am vrut, printre multe alte lucruri, să vizităm insula Oodaaq, care era cunoscută anterior ca fiind cea mai nordică insulă”, a mai spus acesta.

Din punct de vedere ştiinţific, „nu este mare lucru”

Morten Rasch a spus că echipa sa „a vrut să ia probe de pe insulă pentru a căuta noi specii care sunt adaptate la o viaţă în acest mediu foarte extrem. Eram şase persoane într-un elicopter mic, iar când am ajuns în poziţia insulei Oodaaq, nu am putut să o găsim”, a spus el, adăugând că hărţile nu sunt foarte precise în acea parte a lumii.

„Aşadar, am început să căutăm insula. După câteva minute foarte incitante, am aterizat pe o grămadă ciudată de noroi, depozite de morena şi pietriş, înconjurată de gheaţă de mare din toate părţile, un loc nu foarte prietenos. După expediţie şi multe discuţii cu specialişti în domeniu, ne-am dat seama că, din întâmplare, am descoperit de fapt cea mai nordică insulă din lume”, a adăugat Rasch.

Rasch a declarat că, din punct de vedere ştiinţific, „nu este mare lucru”. „Dar, dintr-o perspectivă personală este, desigur, cumva amuzant să fii printre cei şase oameni care au avut vreodată pe pământ cizme noroioase în cel mai nordic punct din lume”.

Oamenii de ştiinţă doresc acum ca insula să fie numită Qeqertaq Avannarleq, ceea ce înseamnă „cea mai nordică insulă” în limba groenlandeză. Groenlanda a ajuns de mai multe ori pe prima pagină a ziarelor în ultimii ani. Fostul preşedinte Donald Trump chiar a sugerat în 2019 că SUA ar putea cumpăra acest teritoriu.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici