Caz confirmat de „sânge albastru”: Cum au diagnosticat medicii o tânără, care s-a prezentat cu simptome neobişnuite la spital

Se pare că termenul „sânge albastru” nu mai este doar o expresie. O tânără a atras interesul comunităţii medicale, după ce s-a prezentat la un spital din SUA, iar în urma investigaţiilor medicii au constatat că sângele său îşi schimbare culoarea, scrie The Guardian.

26104 afișări
Imaginea articolului Caz confirmat de „sânge albastru”: Cum au diagnosticat medicii o tânără, care s-a prezentat cu simptome neobişnuite la spital

Feeling blue: US woman treated by doctors after blood turned navy

Potrivit documentului publicat în Jurnalul de Medicină New England, femeia în vârstă de 25 de ani le-a spus medicilor că folosise un analgezic obişnuit pentru a trata o durere de dinţi. A doua zi dimineaţă, la scurt timp după ce s-a trezit, s-a dus de urgenţă la spital pentru că se simţea „slăbită” şi arăta „albastră”.

Condiţia medicală se numeşte cianoză, aceasta fiind caracterizată prin tenta albastră a pielii, gingiilor, unghiilor sau mucoaselor, produsă de lipsa oxigenului în sânge.

Dr. Otis Warren, medicul care a consultat-o pe tânără, a diagnosticat problema ca fiind o boală rară de sânge în urma căruia oamenii produc o cantitate anormală de methemoglobină, un tip de hemoglobină. Aceasta poate purta oxigen, dar nu îl poate trimite cu eficienţă către ţesuturi, potrivit Bibliotecii Naţionale Medicale din SUA.

Warren a mai întâlnit un astfel de caz la un pacient care a fost tratat cu antibiotice. „Culoare pielii arăta exact la fel ca în acest caz”, a declarat Warren pentru NBC News. „Este de ajuns să vezi aşa ceva o singură dată, iar apoi nu mai poţi uita”, a adăugat medicul.

Condiţia medicală ar fi fost declanşată de un anestezic care conţine benzocaină. Femeia i-a spus lui Warren că nu a folosit întreaga cantitate din cutia medicamentului, dar medicul a declarat că „era clar că a folosit o cantitate foarte mare”.

Femeia a fost tratată cu un antidot, iar în doar câteva minute starea acesteia s-a îmbunătăţit, transmite The Guardian

Warren a mai spus că acest caz l-a determinat să îi sfătuiască pe pacienţi să aibă mai multă grijă atunci când folosesc astfel de medicamente. „Oamenii nu îşi dau seama că ar putea exista consecinţe foarte periculoase, nu doar efecte adverse minore”, a adăugat medicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici