Ce glume de 1 Aprilie au apărut în presa britanică. Căsătoria prinţului William, sursă de inspiraţie

Căsătoria prinţului William al Marii Britanii, care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie, la Londra, a reprezentat principala sursă de inspiraţie pentru glumele de 1 Aprilie apărute, vineri, în presa britanică, informează Reuters.

238 afișări
Imaginea articolului Ce glume de 1 Aprilie au apărut în presa britanică. Căsătoria prinţului William, sursă de inspiraţie

Ce glume de 1 Aprilie au apărut în presa britanică. Căsătoria prinţului William, sursă de inspiraţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obiceiul de a face păcăleli de 1 Aprilie este unul vechi de câteva secole. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Totodată, o altă explicaţie ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, iniţial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie, şi, din acest motiv, au fost numiţi "April Fools".

În Franţa, o tradiţie de Ziua Păcălelilor este "poisson d'avril" (peştele lui aprilie), care constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama.

Anul acesta, Ziua Păcălelilor a venit iarăşi cu farse şi scenarii în presă, care mai de care mai elaborate, dar care au şi un iz de credibilitate.

Astfel, fraze precum "Nunta regală a fost anulată!" şi "viitoarea mireasă Kate Middleton a fost văzută într-un magazin de haine pentru bebeluşi" au apărut, vineri, în presa britanică, chiar şi cotidianul cu orientări de stânga The Guardian alăturându-se tendinţei generale de a glumi pe seama apropiatei căsătorii regale, un eveniment major pentru monarhia britanică.

În afara glumelor pe seama căsătoriei regale, presa britanică a anunţat, vineri, că magnatul britanic Richard Branson a cumpărat Pluton cu scopul de a-i reda statutul de planetă a sistemului nostru solar, iar compania aeriană a miliardarului britanic, Virgin Atlantic, îi va încuraja pe călătorii de la clasa business să îşi cultive singuri legumele şi fructele pe durata zborurilor pe distanţe mari.

La rândul său, cotidianul Daily Telegraph şi-a informat vineri cititorii în legătură cu o "notă secretă" care a circulat între membrii Partidului Laburist, potrivit căreia această formaţiune politică britanică plănuieşte să organizeze petreceri de stradă, inspirate de cele ocazionate de căsătoria prinţului William, pentru a celebra apropiata căsătorie a liderului acestui partid, Ed Miliband, pe 27 mai.

În ceea ce priveşte resursele jurnalistice alocate pentru păcălelile de 1 Aprilie, puţine au fost publicaţiile care au depus un efort la fel de mare precum The Guardian, un bastion tradiţional al doctrinei republicane şi un sever critic al monarhiei.

"Într-o perioadă marcată de schimbare, The Guardian îşi exprimă astăzi «întregul lui sprijin» pentru monarhie", se afirmă în ediţia online a acestui cotidian britanic, unde a fost postat încă de la primele ore ale dimineţii un live blog în care abundau glumele şi ironiile la adresa publicaţiilor rivale.

Tot acolo a fost postată şi o fotografie a prinţului Harry, care va juca rolul de cavaler de onoare la nunta fratelui său, ţinând în mână "ceea ce pare a fi o ciornă a discursului pe care îl va ţine în ziua nunţii regale".

Un titlu marcat cu "Breaking News", postat la ora 10.11, arată că nunta regală a fost anulată, însă după doar patru minute a apărut o "Corecţie" care îi informa pe cititori că nunta regală este încă valabilă.

Şi tabloidul Daily Mail s-a prins în acest joc şi a postat o fotografie, trucată, cu Kate Middleton, viitoarea soţie a prinţului William, "studiind" cu mare atenţie hăinuţe pentru bebeluşi, cu o lună înainte de căsătoria regală.

În pagina de publicitate din The Guardian, un anunţ al companiei BMW îi invita pe cititorii care doreau să afle informaţii despre un viitor model de autoturism BMW Royal Edition M3 Coupe să îşi trimită toate întrebările pe adresa de e-mail pauline.yorlegg@bmw.co.uk. (în limba engleză, expresia "to pull somebody's leg" înseamnă "a păcăli pe cineva", n.r.).

Atunci când un jurnalist al agenţiei Reuters a trimis un e-mail la acea adresă, solicitând un comentariu pe această temă, a primit din partea companiei BMW următorul răspuns: "Vă mulţumim pentru interesul dumneavoastră manifestat faţă de modelul BMW M3 Royal Edition. Am fi mai mult decât încântaţi să vă trimitem mai multe informaţii despre acest model dacă nu ar fi vorba de faptul că a fost o păcăleală de 1 Aprilie".

Însă gluma făcută de compania miliardarului Richard Branson a fost, fără îndoială, cea mai stranie păcăleală a zilei. Într-un comunicat emis de Virgin Group se afirmă că această companie intenţionează să crească masa planetară a lui Pluton, cu scopul de a-i reda statutul de "a noua planetă a sistemului nostru solar", după degradarea acestui corp ceresc la nivelul de "pitică", în anul 2006.

Compania aeriană low cost Ryanair a promis că va introduce curse aeriene "fără copii" începând din luna octombrie, într-un anunţ perceput de toată lumea ca o glumă de 1 aprilie.

Cu toate acestea, ideea unei călătorii liniştite la bordul unui avion Ryanair i-a încântat pe unii dintre cititori, care au reacţionat imediat la această "ştire", declarând: "Toate companiile aeriene ar trebui să ofere curse fără copii. Dacă aţi zburat vreodată timp de şase ore cu un copil neastâmpărat în spatele scaunului dumneavoastră, atunci cu siguranţă îmi veţi da dreptate", scrie utilizatorul care s-a semnat cu pseudonimul "PM62" pe site-ul USA Today.

(Material realizat de Florin Badescu, florin.badescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici