Cea mai tânără supernovă din Calea Lactee

Descoperirea celei mai tinere supernove din galaxia noastră, Calea Lactee, constituie un nou pas în înţelegerea exploziilor stelelor aflate la sfârşitul vieţii, care par a juca un rol cheie în dinamica galactică, potrivit unui studiu publicat în Astrophysical Journal Letters.

279 afișări
Imaginea articolului Cea mai tânără supernovă din Calea Lactee

G1.9+0.3, cea mai tânără supernovă din Calea Lactee (Imagine: Mediafax Foto)

Vârsta acestei supernove a fost estimată la aproape 140 de ani, cu minim 200 de ani mai mică decât supernova considerată până recent mezina acestei categorii de obiecte cereşti din Calea Lactee.

Cunoscută sub numele de Cassiopeia, supernova s-a produs în jurul anului 1680, potrivit estimărilor specialiştilor bazate pe resturile acesteia.

Supernova descrie ansamblul de fenomene direct legate de explozia unei stele şi este însoţită de creşterea scurtă, dar extrem de intensă, a luminozităţii acesteia.

Astrofizicianul Stephen Reynolds, de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, coordonatorul studiului, bănuia că acest obiect, numit G1.9+0.3, era o supernovă foarte recentă, observată de specialişti de peste 50 de ani. Cercetătorul a examinat imagini ale obiectului obţinute cu ajutorul telescopului spaţial american cu raze X, Chandra X-Ray Observatory, în 2007, şi le-a comparat cu cele obţinute în 1985 de telescopul National Radio Astronomy Observatory's very large array de la Nasa.

Nu numai că imaginile provenind de la telescopul Chandra au confirmat că este vorba de un fenomen de supernova recent, însă au şi demonstrat că această supernova a crescut în dimensiune cu 16% în 22 de ani. Măsurile au permis stabilirea faptului că supernova s-a produs în urmă cu 140 de ani sau mai recent, dacă viteza de explozie a fost încetinită, a explicat Reynolds.

Cercetătorul a spus că explozia s-a produs în apropiere de centrul Căii Lactee, un loc dominat de gaze şi praf, şi din acest motiv este dificil de observat.

Studiul supernovei care rămâne strălucitoare ar trebui să ofere noi informaţii pentru înţelegerea fenomenului ş a efectelor sale asupra galaxiilor, a spus Reynolds.

Supernovele par a juca un rol esenţial în istoria Universului, pentru că stelele aflate la sfârşitul vieţii explodează, după ce şi-au epuizat carburantul nuclear, eliberat de elemente chimice. Unda de şoc a supernovei favorizează formarea de noi stele, au explicat astronauţii.

Supernovele sunt evenimente rare la scară umană, cu o frecvenţă de trei pe secol în galaxia noastră.

"Dacă estimările sunt exacte, urmează să mai descoperim rămăşiţele a zece supernove din galaxia noastră care s-au produs de la Cassiopeia, din 1680", a subliniat David Green, de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, coautor al studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici